Stor brist på organ i landet

Omkring 710 personer i Sverige väntar på ett nytt organ. Samtidigt har nio av tio norrbottningar inte tagit ställning till att donera organ, uppger Hjärt-Lungfonden.

De vanligaste organen som transplanteras i Sverige är njurar, lever, hjärta och lungor. För personer med mycket svår hjärtsvikt kan en hjärttransplantation vara livsnödvändig, uppger Hjärt-Lungfonden. Dock är bristen på hjärtdonatorer den viktigaste faktorn till att fler patienter inte kan hjärttransplanteras.

I Sverige har sex av sju svenskar inte tagit ställning till att donera organ. I Norrbottens län har nio av tio, 92 procent, inte tagit ställning.

– Under de senaste decennierna har överlevnaden för hjärttransplanterade patienter förbättrats kraftigt genom de bättre metoder och behandlingar som utvecklats tack vare forskningen. Men mer forskning behövs för att fler liv i Norrbotten ska räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Överlevnaden efter en transplantation uppges vara väldigt hög i dag, men trots det rådet det brist på organ i Sverige. Mellan 2019-2022 överlevde mer än 92 procent av de hjärttransplanterade de första 30 dagarna och tioårsöverlevnaden är i dagsläget nästan 80 procent, uppger Hjärt-Lungfonden.

Totalt har 1.878.174 personer anmält sig till donationsregistret. Av dessa är cirka 80 procent positivt inställda till att donera.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Stor brist på organ i landet

  1. Utöver att anmäla sig till donationsregistret så rekommenderar jag även er att anmäla er till Tobiasregistret för att möjliggöra stamcellstransplantation.
    Självklart också att bli blodgivare. Kan vara lite jobbigt att vara blodgivare om man bor i glesbygd men värt att tänka på i alla fall.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.