fbpx

Hjärtstartare ej tillgängliga dygnet runt

Det finns hjärtstartare i nio av Norrbottens 14 kommuners kommunhus, men ingen av dessa är tillgängliga dygnet runt.

Det konstaterar Hjärt-Lungfonden i en ny undersökning. Samtidigt dör nästan alla som får hjärtstopp utanför sjukhus, framför allt på grund av bristen på tidig defibrillering.

– För att kunna rädda fler liv krävs ökad tillgång till hjärtstartare. Det är därför glädjande att det finns en hjärtstartare i de flesta av Norrbottens kommunhus, eftersom dessa ofta ligger centralt och är kända för medborgarna. Men det är oerhört viktigt att hjärtstartaren går att komma åt dygnet runt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Flera kommuner uppger att hjärtstartaren förvaras inomhus, vilket gör den otillgänglig efter kontorstid.

Samtidigt visar undersökningen att nästan alla kommunhus i landet, 96 procent, har en hjärtstartare. Enligt Hjärt-Lungfonden är det en ökning med 30 procentenheter sedan 2013, då 66 procent uppgav att de hade en hjärtstartare. Trots det är endast en av tio hjärtstartare i landets kommunhus tillgänglig dygnet runt, det vill säga placerad på en lättåtkomlig och olåst plats.

Under 2022 drabbades närmare 6.000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus där hjärt-lungräddning påbörjades. Av dessa överlevde bara 677 personer, uppger Hjärt-Lungfonden.

Omedelbar hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv. Om en hjärtstartare används inom tre till fem minuter är överlevnadschansen för den som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp upp till 70 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hjärtstartare ej tillgängliga dygnet runt

 1. Kommunen sätter ut typ 20-30 st hjärtstartare i samarbete med villaägare på husväggen runt om i kommunen
  Varje liv som räddas genererar intäkter till kommunen i många år framöver

 2. Om de skulle vara tillgängliga så skulle snart någon vara där och ”reparera” den….
  Tyvärr

  • Håller med.

   Så är det tyvärr, då är det nästan bättre nån slår sönder en ruta och att det då klassas som nödvärn om det kommer fram att man gjorde detta pga att man verkligen behövde hjärtstartaren.

   Tyvärr ser svenska samhället ut så när allt bara förstörs. Ingen ide ha en skylt att här finns hjärtstartare och sedan finns inget där eller bara sladdarna hänger lösa i nån ickefungerade hjärtstartare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN