fbpx

Stor brist på organ i landet

Omkring 710 personer i Sverige väntar på ett nytt organ. Samtidigt har nio av tio norrbottningar inte tagit ställning till att donera organ, uppger Hjärt-Lungfonden.

De vanligaste organen som transplanteras i Sverige är njurar, lever, hjärta och lungor. För personer med mycket svår hjärtsvikt kan en hjärttransplantation vara livsnödvändig, uppger Hjärt-Lungfonden. Dock är bristen på hjärtdonatorer den viktigaste faktorn till att fler patienter inte kan hjärttransplanteras.

I Sverige har sex av sju svenskar inte tagit ställning till att donera organ. I Norrbottens län har nio av tio, 92 procent, inte tagit ställning.

– Under de senaste decennierna har överlevnaden för hjärttransplanterade patienter förbättrats kraftigt genom de bättre metoder och behandlingar som utvecklats tack vare forskningen. Men mer forskning behövs för att fler liv i Norrbotten ska räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Överlevnaden efter en transplantation uppges vara väldigt hög i dag, men trots det rådet det brist på organ i Sverige. Mellan 2019-2022 överlevde mer än 92 procent av de hjärttransplanterade de första 30 dagarna och tioårsöverlevnaden är i dagsläget nästan 80 procent, uppger Hjärt-Lungfonden.

Totalt har 1.878.174 personer anmält sig till donationsregistret. Av dessa är cirka 80 procent positivt inställda till att donera.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Stor brist på organ i landet

  1. Utöver att anmäla sig till donationsregistret så rekommenderar jag även er att anmäla er till Tobiasregistret för att möjliggöra stamcellstransplantation.
    Självklart också att bli blodgivare. Kan vara lite jobbigt att vara blodgivare om man bor i glesbygd men värt att tänka på i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN