fbpx

Större underskott än väntat

NORRBOTTEN: Region Norrbottens ekonomi är sämre än budgeterat.

Enligt senaste ledningsrapporten visar verksamhetens resultat för årets tre första månader på ett minus med 42 miljoner kronor, vilket är 52 miljoner sämre än budget och 88 miljoner sämre än föregående år.

Nettokostnaderna uppges ha ökat med 7,5 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag har ökat med 3,0 procent. Periodens nettokostnader är 36 mnkr sämre än budget.

– Vi måste vidta åtgärder och verkligen prata om att det måste till en skärpning och en uppföljning, säger regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, till P4 Norrbotten.

Åtgärder han nämner är bland annat att kräva att budgeten följs.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Större underskott än väntat

 1. mer goggle tips…..”Rikare stat men allt fattigare kommuner””

 2. ””Var tredje region och var fjärde
  svensk kommun gick med underskott
  2018, enligt siffror från Sveriges
  kommuner och landsting (SKL). ””

  Vad kan det vara som orsakar detta…Skatterna måste höjas vill jag påstå! ELLER så måste grundorsaken åtgärdas!

 3. För något år sedan var jag inlagd på Sunderbysjukhus och bodde på patienthotellet. Tio procent av de intagna utgjordes av folk som inte hade bidragit till det gemensamma men som också behövde tolk. Som myndiga medborgare borde vi få veta hur mycket de onämnbara kostar oss.

 4. trodde att nuvarande regeringskonstellation skulle hålla i max 2 år. men inser nu att vi går mot ett nyval inom 6 månader. de går inte och samarbeta med extrem högerpartier som c och l. som med sina 12 % tror att dom ska förändra vårt land till de bästa främst för bönder och höginkomsttagare..

 5. och ang försvaret vill extrem högern öka utgifterna med 30 miljarder per år! varför? dom säger sig vara rädda för putin. putin har inget och vinna på att invadera Finland först och sen Sverige. han har sina nturtillgångar 10 gånger mer än i nämnda länder. fråga Reinfeldt som avveckla försvaret helt. extremerna och dom bruna vill även sänka skatterna med ytterligare 40 miljarder för miljonärerna- vad blir lidande tror ni? och tycker främst synd om liberalerna som inte ens själva inser att deras politik är åt fanders.

 6. och nu vill extrem högern med moderaterna i spetsen med stöd av dom kristna och av dom bruna avveckla svt. sr, ub. vad är de som håller och hända inom exterm partierna? hoppas dom även vid nästa val håller på sina extrema åsikter. så har vi vunnit valet redan nu. är dom helt utan hjärna moderaterna i sthl? kom ihåg snart ska LKAB säljas ut når omvandlingen är klar. extrem högern tål inte nått som är bättre än det som är finansierat av oss skattebetalare. vad blev de av bilprovningen, skulle bli billigare, blev ca 200 kr dyrare. vad blev de av apoteket. dyrare mediciner och svårare och få sina

 7. jag bidrar med ett goggle tips, här kan intresserade läs sig till vad som skett/sker ang underskott ”På Flens stadshus försöker man vara positiv och peppande, trots förutsättningarna. Det går inte att jobba där annars.
  Susanne Fredberg Persson är biträdande avdelningschef för äldreomsorgen.”

 8. Artiikeln rör Region Norrbotten, alltså sjukvård och landstinget, inte kommunerna och arbetslösa och socialbidrag och kommunens budget etc.
  Men, vissa saker kan säkert hänga ihop. Sign ”Från Holmen” kan skriva att invandring kostar utan att skämmas. För den som vill ha fakta och veta hur det ligger till i Sverige kan man smyggoogla på tex ”Filipstad underskott”, ”Hässleholm chockhöja skatten”, eller ”SKL nyanlända skattehöjningar”. Där finns ”Fakta”, sen får envar själva utifrån egna värderingar välja om det är rätt sätt att använda skattepengar. Jag tycker nog inte det.

 9. hb kolla för jag vet att inom högern är om inte fru/sambo närstående för dom är involverade i dessa företag. kolla bolagsregistret. så får ni fram den största korruptionshärvan i hb;s historia. törs ni göra de?

 10. Här har vi högerpolitik i ett nödskal. Man lägger krav på hälsoc. med kraftiga besparningar. Svårt att hålla budget med hutlösa privata kostnader för bl.a inhyrd personal. Då är högerns retorik att privata hälsoc. då skall kompenseras med 6 miljoner? Trots att de går med vinst och Backgård egen region går med underskott!

 11. moderaterna som främst vurmar för att våra skattepengar ska användas effektivt. vad är fakta? jo två riksdagsledamöter lurar oss på flera hudratusentalskronor pga fuffens med folkbokföringen. och inom regionen ger dom bort över 6 miljoner till deras vänner inom den privata vården. hb kolla deras förehavanden. dom gynnar sig själva. jag vet fakta och återkommer.

 12. högerregimen i reg, Norrbotten har redan visat sitt rätta ansikte. går in med 6,1 miljoner i bidrag till privata vårdcentraler pga av att dom redan nu tillsammans visar en vinst på ca 60 miljoner och vinsten blir nu 66 miljoner. bra jobbat extrem högern!!!. allt för att vc inom regionen har en mycket stram budget som extem högern har beslutat om, som för dom är helt omöjligt att uppfylla. men just därför beviljar högern dom privata ett extra bidrag till dom redan privata utsugarna 6 mille av våra skattepengar!!!!! de är verkligen skrämmande. man tror inte att de sant.

 13. Undrar om alla nysvenskar har något mer ekvationen att göra

 14. alltså ett minus på 126 miljoner per årsbasis…om inget drastiskt görs…och ingen vågar nämna orsaker

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.