fbpx

Storsatsningar på försvaret

Det svenska försvaret ska kraftigt förstärkas.

Under en presskonferens i torsdags uppgav statsminister Magdalena Andersson att anslaget till det svenska militära försvaret ska öka till två procent av BNP.

Vidare uppgav hon att regeringen arbetar i tre spår med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Det första spåret handlar om att stötta Ukraina och den ukrainska befolkningen med ekonomiskt stöd, humanitärt stöd, men även stöd som stärker Ukrainas motståndskraft. I det andra spåret riktar regeringen tillsammans med andra länder sanktioner mot den ryska regimen, och det tredje spåret handlar om att vidta åtgärder för att stärka Sverige.

Försvarsministern Peter Hultqvist uttryckte att det svenska försvaret ska nu utvecklas  från ett rent yrkesförsvar till att aktivera värnplikten. ”Vi breddar deltagandet till försvarsmakten, gör det också till den breda allmänhetens angelägenhet”.

Statsministern valde att ”tala klarspråk”:

– Fler unga kommer på sikt behöva bereda sig på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret. Men det handlar också om det civila försvaret…

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Storsatsningar på försvaret

 1. Många resonerar nog som så att det inte finns så mycket att försvara längre. Vi skattas ju ihjäl (känns det som ibland) och har ändå så mycket problem, inte minst med tandvården … Jag syftar nu inte på tandläkarbristen utan på kostnaderna som gör att många infödda svenskar inte har råd att gå till tandläkaren. Då kan man förstå att folk blir irriterade på att nytillkomna personer får gratis tandvård (enligt vad som sägs). Tandvärk kan nog göra vem som helst irriterad. Med de höga skatter som vi har borde man inte behöva betala mer för tandvård än för annan vård. Synkorrigering är också en sak som borde vara mycket, mycket billigare (framför allt inte som det är nu, att ju sämre syn desto dyrare glas). Vart tar skattepengarna vägen? Politikerlöner? EU-avgifter? Visst vill man ha ett försvar också, det finns ju vissa länder som fungerar ännu sämre och inte vill man ju att dessa ska ta över, men säkerligen skulle försvarsviljan öka om de som styrde här i landet visade lite mer omtanke om landets befolkning, till exempel genom att sänka bensinskatten riktigt ordentligt så att man har råd att leva …

 2. Varför går det inte att manövrera texten för att kollationera om det blivit rätt. Bästa blad se nu till att er textsida fungerar.

 3. Vid senaste publika enkäten visar det sig att 45& av befolkningen inte vill försvara landet. De yngre väljarna pratar om att fly landet vid en krissituation. Hur har man hamnat i denna situation? De två statsbärande partierna socialdemokraterna och moderaterna har under årens lopp manövrerat landet in i ett läge där människorna inte vet om de bor i lilla Mogadishu eller i Sverige. Vi har en så kallad försvarsminister som benämner de ivrigaste försvararna av landet som grisar och svin. Arma land, rädde sig den som kan.

 4. Jag tycker att regeringen skött sina år med betyget väl godkänt. Sd har ju av en anledning närapå 20 % av väljarna, så det är också imponerande. Mest imponerad är jag över de övriga partierna som frivilligt gett Sd 20 %. Varför?
  I dessa tider så gäller det för regeringen att väga varje ord på guldvåg. En felsägning och Putin skickar en missil till Suorvadammen och Sverige förpassas 100 år bakåt i tiden. Vem vill det?

 5. partiet sd. måste med skadeglädje meddela att partiet är i ett , för att vara snäll, i ett katastrof läge med deras invandringspolitik som helt naket spolar bort deras huvudpolitik som dom delar med m och kd. ja måste nästan småle lite. nu plötsligt vill sd ta emot mer asyl sökanden än regeringspartiet. varför? för deras populistiska agende går ut på att blitka deras razi s.k väljare. som moderaterna har sd plötligt insett att deras politik går åt fanders under valåret. och därav öppnar även kristersson, lille mannen, sina hjärtan plötsligt som dom för 2 veckor sen i härdigt gav s regeringen ansvaret. högern vilket svammel patrask.

 6. ang. nato-anslutning. min åsikt är att sverige och finland även fortsättningsvis ska vara alliansfria och inte ska ansluta sig till nato. och finland kommer aldrig att bli ett nato land för dom har 130 mil landsgräns mot ryssarna. ett naturligt och välavvägt beslut. vad säger då moderaterna? ja dom vet ju ingenting! de enda dom säger är att om finland går med i nato så ska även sverige göra det. Tablå!!!! vilket svammel retorik. nä moderaterna med Wallmark i spetsen har ingen politik utan hänvisar allt till grannlandet. frågan till moderaterna är varför skulle inte sverige gå in i nato om finland inte gör det? populisterna har inte gett nått svar i dagens läge. skyller allt på finland. de är fakta. och president ninistö kommer aLldrig att ske att landet går in i nato. men de vill inte moderaterna inse för deras moderparti i finland ligger ca på 8 % av rösterna. men hörs mest som populister gör.

 7. Borgarna och nu även SD vill att Sverige ingår i Nato!! Inser ni inte att riskerna för krig och att spänningarna med Ryssland då ökar i vårt område! Det verkar som att borgarna i sin allmänna princip är emot kommunismen och Putin i första hand, inte att värna om vår egen säkerhet! Säg nej till Nato, våran alliansfrihet ska vi värna om med ett eget starkt försvar!!

 8. Hultqvist är en mycket kompetent försvarsminister i jämförelse med bl.a. högerns kandidat Pål Jonsson, KD:s Mikael Oskarsson och L:s Allan Vidman! Dessa höger herrar talar öppet om vad försvaret saknar för vapen och vad som borde inköpas med exakta beteckningar på vapnen. Det jag har lärt mig i det militära, så pratar man inte öppet om vår vapen arsenal och försvars förmåga! Garanterar att ”Putin” redan har ”noterat” vad dessa ”slappa” höger män sagt!

 9. visst är det beklämmande och höra moderaterna och främst SD att dom nu, när dom känslomässiga åsikterna går ut på att ta emot krigsoffren från ukraina. men hur lät det före kriget. inga flyktingar till landet. nu har moderaterna och sd gjort sig bort fullständigt. men populistiska partier vänder vinden efter läget. allt för att vinna röster. vilket skamligt beteende. varför inte stå för deras razi politik? jo val i september! moderaterna tappa härmed sin största val fråga och har väl bara kvar att sverige ska införa dödsstraff i straffskalan. Kristersson och partiet sover inte gott och jag tror att det är panik i täby och stureplan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.