SVT gör uppföljning av ”Luftslottet på gränsen”

2013 berättade Mikael Fahlander och David Lehto att BC-projektet går framåt. Foto: Eva Spiik
2013 berättade Mikael Fahlander och David Lehto att BC-projektet går framåt. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: För  två år sedan synade SVT:s Uppdrag granskning projektet Barents center i Haparanda. Nu på onsdag är det dags för en uppföljning.

I Uppdrag granskningen, UG, för två år sedan framkom bland annat att det ska ha förekommit ett dubbelspel av Haparandas dåvarande kommunchef Patrik Oja, då han ska ha skrivit upphandlingsunderlaget om Barents Center för Mikael Fahlander.
Detta ledde till att Haparanda stad senare lämnat in en polisanmälan om misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Men förundersökningen lades senare ned då brott inte kunde styrkas.

På onsdag, den 23 oktober, sänder UG och SVT en uppföljning. Och denna gång berättar kritiker att både investerare och Haparanda kommun har blivit lurade, och att det aldrig fanns en plan på att förverkliga Barents Center.

Haparandabladet skriver i dagens HB att Fahlander har i mejl till UG förnekat att han har lurats och att han inte har tjänat några pengar på Barents Center. Fahlander uppger också att David Lehto bär ansvaret för att BC aldrig blev av, vilket Lehto bemöter i programmet.

Enligt en tillbakablick skulle Fahlanders jättekomplex för cirka en miljard kronor på gränsen innehålla gymnasieskolan, ett 20-våningar högt hotell, en stor galleria med 70-talet butiker, kontorslokaler, bio, med mera..

Haparanda kommun skrev ett 25-årigt hyresavtal med Fahlanders bolag, Avalanche Capital vad gäller skola och arena. Enligt det skulle kommunen betala drygt 17 miljoner kronor per år i hyra, och allt skulle stå klart senast i januari 2020.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

25 kommentarer på “SVT gör uppföljning av ”Luftslottet på gränsen”

 1. statsmannen (s)

  Man skyller på det som är det dåliga att det är förra styrets fel.

  Sedan kan man inte ändra saker till bättre pga förra styret.

  Verkligen svammel!!
  Är ju dem som sitter där och jag har bara sett försämringar.
  Hur är det möjligt göra försämringar lika fort som att knäppa med fingrarna. Bra förklaringar 👏

  Speciellt för de svaga som inte har egen talan. Dvs dem som har handikapp och våran framtid barnen. Äldre har inte heller fått det bättre.

 2. Nestor Mcglide

  Jag håller med dig om att vi har inte fria ord i Sverige.

  Förstår till en viss del att man måste ha ordning. Men mycket är censur av en eller annan ”anledning” mest för att någon annan högre upp vill styra med sina egna åsikter.

  Tom forum som flashback finns censuren. Även om det så skrivs att det är utan censur 😂

  Det jag däremot tycker HB borde göra när dom ändå går in och ändrar. Det är stavfel. Skickade tom en gång meddelande om det. Men det ändrades inte.

 3. Stasimannen (S) lägg ner din vänsterbruna smörja och inse att de 45 mkr kommer från en så enkel sak som en försäljning engångskaraktär. Hur tänkte du här ditt vänsterspöke? Tjänstemännen gör som vanligt dvs dunkar rygg och lyfter wienerbröd i munnen samt för hög lön kontra arbetsinsats. Hörde att det finns 45-48 chefer i kommunhuset? Är det sant? Isåfall dags att sparka en massa onödiga precis som näringslivet gör i lågkonjunktur och vid likatänkande.

 4. typiskt högerretorik; förklara hur skolstrukturen har försenast med 10 år? och i så fall ev kostnader för kommunen? och vad skulle tjänstemännen ha gjort istället som barents har tagits deras arb. timmar ifrån? du bara svammlar. för kommunens del var de här en vinstaffär på 45 milj. och tro inte på rönnen de enda han har fel är inom de ekonomiska!!! vet de!

 5. Mycket av sanningen har inte kommit fram än. Varför skulle alla kommunanställda i flera år på ”sekt” möten? Det enda som presenterades var det fantastiska Barents center projektet.. vad kostade inte dessa obligatoriska möten för alla kommunens anställda i flera år?

 6. Anledningen till alla dessa beviljade ekonomiska utsvävningar inom kommunens regi kommer aldrig att leda till någon påföljd. Varje länk i händelseskedet som med sin namnteckning beviljar skyller ifrån sig bara, oh har missat att kolla upp. Verkligheten säger att sedan tjänstemanna ansvaret har tagits bort kommer dessa skumraskens affärer, med personligt gynnare på skattebetalarnas bekostnad att bara öka.
  Först när det bränns under fötterna smiter den skyldige ut bakvägen, för samma vecka blir ” betrodd att fortsätta” t o m med än luckrativ befattning. Ingen av dessa hejare ställs till svars

 7. Många räknar att kommunen inte förlorat nånting i samarbetet med Fahlander.. nä inte i rena kontanter, men kommunen har förlorat 10 år av skolstruktureringen, kostat en massa arbetstimmar hos tjänstemännen i kommunen och framförallt förlorade Sossarna sitt anseende ..

 8. Hej Örjan!

  Det är ett systemfel från Hb/moderator som ändrar inlägg. Låt bli att lägga ut kommentaren helt istället för när ni ändrar så blir det ju inte rätt och riktigt som skribenten vill eller hur? Tänk om jag hade ändrat i din kommentar och haft sista ordet alltid så du inte fått sagt vad du velat i din kommentar till mig. Hur hade det känts för dig tror du?

 9. Hej Nestor Mcglide:
  Det är inte per självklarhet artikelförfattaren som modererar kommentarer, men det görs, men ofta även av ansvarig utgivare.

  Man kan i kommentarer ha synpunkter på personer men de ska inte innehålla förtal, då redigerar eller raderar vi kommentarer. Enligt ditt eget önskemål har vi helt raderat din kommentar, även i redigerad form.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare Haparandabladet/HBwebben.se

 10. Alla kommunalråd skall ha monument efter sig. Sven-Erik fixade Ikea, Gunnel Simu fixade Gunnelsgrop.

 11. Mikael Fahlander är en entreprenör som fick ihop miljonerna tack vare LSS lagens ersättningar….LSS lagen tillkom genom samarbete FP-S, kostar numer över 40 miljarder per år….googla: ” Miljonskulder i Mikael Fahlanders konkurser”..

 12. Staty med Simu, Oja & Lehto skulle passa som ”nyrkki silmään” mitt på gropen så att våra barnbarns barn kommer att missas haparandas historia

 13. Att det ens fanns folk som över huvud taget trodde på detta är det ”bästa” med hela historien, fullständigt obegripligt. Att en person är målvakt, det visste man ju redan innan hela processen drogs igång, men det är ju därför han även fått ersättning för det!

 14. Äntligen får Haparanda lite utrymme i riksmedia, tacka S för det. Vi glömmer inte vilka som försåg oss med denna grop. Glömmer inte att det var S som med partipiskan tvingade kommunen i detta spektakel. Det fanns många som var tveksamma till luftslottet men som tvingades tiga i församlingen.

 15. Enok Nitti: Instämmer, vi var väldigt många som var kritiska och med all rätt. Att Barents Center inte blev av var ändå det bästa för kommunen.

 16. Nåjåvain… tuota. Skulle va bra veta om kommunen har köpt tillbaka tomten. Döp om vattensamlingen till VIKTORIASJÖN! Vackra vita fåglar som ger liv i området. Prova släpp ut vita vackra ankor därtill. Oj vi har ju ett vattenfall nedströms portalen, ja där har vi då VIKTORIAFALLEN!

 17. Vem stod bakom lögnen om 70 säkra hyreskontrakt? Var det Fahlander eller någon annan mindre trovärdig person?

 18. Jag hör till dom som blev kallad dödgrävare när jag sa tidigt att det blir ingenting av projektet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.