fbpx

Tackar för finländsk vårdhjälp

Finland har erbjudit sig att hjälpa Region Norrbotten med intensivvårdsplatser för norrbottniska patienter i samband med Covid-19-pandemin, något som regionens styrelseordförande Kenneth Backgård uttrycker tacksamhet över.

– När Finland nu erbjuder en hjälpande hand om behov skulle uppstå är det ett tecken på den oerhörda styrka vårt långvariga samarbete innebär och att solidariteten mellan länderna och dess befolkningar är stor, säger Kenneth Backgård i ett pressmeddelande.

Även regionrådet Linda Frohm ställer sig positiv till hjälpen som erbjuds.

– I min roll som ordförande för Nordkalottrådet är jag stolt över att erbjudandet kommer redan innan vi från Region Norrbotten ställt frågan. Det är ett bevis på att vårt kontinuerliga arbete ger frukt när det verkligen behövs, säger Linda Frohm.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “Tackar för finländsk vårdhjälp

 1. Märkligt att vissa missnöjesmänniskor (som finns överallt och i alla länder, människor som vill skapa missnöje och grannosämja) i Norrbotten och Haparanda inte har ännu år 2020 kommit från sitt småskaliga byatänkande och tron att bara det är svenskt och svenska sjukhus etc.så är det bra. Jag tycker efter att ha varit yrkesmänniska/förtroendeperson och medmänniska i så många år i Sverige och hemvändare i Finland att ni vinner inget på sånt tänkande i dagens samhälle och i ett nordiskt/europeiskt/globalt samarbete. Stampar bara på en och samma plats år efter år. ”Lillebror” har vuxit om ”storebrorn” för länge sedan, tro mig. Och om Finland är Torneå/Tornio för er så är ni vilse och ordentligt. Vidga vyer och gläda er för granngemenskap samt räckande handen av kunskap och värnande av människor på riktigt. Det är inte bara bekvämlighet och falsk populäritet i form av yttre, vackra landskap som räknas.

 2. Är väl kanske dags flytta igen. Denna gång till något annat land.

  I Sverige är man ju ”finne” och i Finland är man ”hurri”. Inte välkommen nånstans 😢

  Fördelen är väl att man kan gott och väl flytta till nåt annat land och leva där som 100% utlänning 😂

 3. No niin:

  Just så lär det nog bli.

  Jag flyttade hit till Haparanda och den fredliga gränsen var just en stor morot för mig att flytta hit!

  Men nu när man inte kommer över gränsen och vet hur dåligt samarbetet mellan Sverige och Finland fungerar ångrar jag nästan flytten hit!

  Det skall vara fri rörlighet man ska kunna arbetspendla, ha språkliga rättigheter etc. Allt är bara fina ord på papper verkligheten ser annorlunda ut!

  Haparanda är svenskspråkigt. Torneå är finskspråkigt. I Torneå kan man inte jobba om man har svensk utbildning (jag kan flytande finska, så handlar inte om språk)!

 4. Läser man alla dessa kommentarer som skrivits och ff. skrivs i HB webben om sviter efter Corona, så vittnar de tyvärr om de följder som många av oss gränsbor på svenska sidan befarat. Vår tidigare så fredliga gräns, kommer aldrig mer att vara sig lik. Finlands utestängning av svenskar har tyvärr skapat ”ett hat” som tar åratal att återgå till vänskap. Detta är faktum! Obs! Det här handlar inte om en landskamp.

 5. Jag:

  Måste vara tråkigt land när grannlandets eller ska jag säga grannländernas (då man även har mycket Ryssland på diverse nyheter) nyheter intresserar mer! 😃

 6. Hörde på finska nyheter på söndag, det första man hör på grannladet i östers nyheter är coronabadande i Sverige.
  Det är väl det viktigaste som hänt i FINNLAND, men det är ju inte konstig för året om börjar finska nyheter med vad som hänt
  i Sverige

 7. tornedaling

  Kan bara hålla med dig.
  Som om Sverige inte skulle kunna klara av det utan finsk hjälp.

  Allt är bara att rent politiskt spel nu. Det handlar inte ens längre om virus.

  Man tänker inte längre än vad näsan pekar och jag tänker nu inte enbart om Finland. Norge och Danmark öppnar till vissa delar. Hur ska dem hålla koll att inte smittade finns i dessa regioner? T ex Gotland är stort turistområde för Stockholmare. Finland läcker som ett såll, finnar handlar här osv.

  Tyvärr blir det nog Sverige som får också betala allt det här! 💩

 8. Fakta till fakta 327döda i Finland perioden februari till juni, 2 på intensiv avdelningen över 90 procent är tillfrisknade sammanlagt smittade drygt 7200 personer.

 9. finnarna får vi nog räkna bort att få hjälp med våra covid 19 vård.pat.
  hörde på finsk radio idag lördag att finland har fått covid 19 tillbaks i helsingfors
  mån tro om finnarna har i helsingfors varit över med båt och handlat i sverige.

 10. Finland får nog ta tillbaka det att dem har tänkt att hjälpa sverige med vård av svenska covid-19-vårdtagare.
  Jag hörde idag lördag att Finland har fått egna covid 19 sjuka i Helsigfors
  Mån tro om dessa har ocskså varit och handla i Sverige.

 11. fattar ni inte att de här är bara en pik till oss i Norrbotten att finnarna är bäst. Tror vi ska vänta till typ i november, tror att då behöver landet i konkurs vår hjälp med iva-platser, deras skuld av bnp kommer att uppgå till ca 85 %. och i Svergie från 35 till 45 % av bnp. Finland kommer att behöva nödlån från EU, det är fakta.

  • En påminnelse till dig fru tornedaling förra gången så var det kris när det var fågelinfluensa och Finland gjorde lika dant som Sverige man gav mot medicin men resultatet blev inte vad man hade planerat men dom individerna i Finland som fick narkolepsi av medicineringen har fått hjälp och kompensation av staten men hur är det för dom som har haft samma problem i sverige? Jo familjerna skriker efter HJÄLP fortfarande efter 11 år och inte har finnarna behövt mer LÅN och STÖD från EU för att finska staten ställde upp för dom drabbade för 11 år sedan.

 12. För de första är det inte sossarna som styr i Region Norrbotten eller i Ötå kommun. Det är borgare med en högerorienterad regionchef som uttalat sig! Vi i Norrbotten kommer aldrig att behöva hjälp av ”lillebror”. Ni har nog med problem att redovisa det verkliga dödstalen under pandemin, som Norge! Sverige har ingen överdödlighet under tid! Så de dör enbart ca 200 personen i Finland och Norge normalt sett under tid från februari- juni 2020?

 13. en tiennytkään että tänne voi myös suomeksi kirjoittaa..täällä me vain haukuma toisiame..jag är så vittumainen att jag hatar sveskt tekppyhyyttä

 14. Låt svenskarna lösa sina problem själva, när inte hjälpen duger. Tegnell löser nog allt precis lika fint som har har sköt det hittills.

 15. Jahvetti, orkar inte gå in på google translate, men eftersom hbwebben inte översätter till svenska så får man gissa utifrån ens egna kunskaper i främmande språk. Anar att du tycker att svenskar är otacksamma? Voi olla niin…I sånt fall har du rätt! ”Lähe lätkin hurri” fick jag höra på krogen på finska sidan i yngre dar (men det fick ingen effekt på mig). Men om nu hbwebben ska vara ett klotterplank på olika främmande språk kanske redaktionen antingen kunde översätta finska inlägg till svenska, till de inhemska läsarnas nytta, alternativt plocka bort utrikiska inlägg. Var går gränsen? Publiceras inlägg pa russki, en espanyol, mandarin, tjölisbäunsk etc?
  Ifall jag missuppfattat Jahvettis inlägg är det trist, men beror på att vi på svenska hbwebben inte har ett gemensamt språk…

  • HB är ju en trespråkig tidning och några fler språk än dessa kan inte bli aktuella, utom möjligen i undantagsfall. Med det sagt är det något vi behöver fundera vidare på hur vi ska hantera. Det blir ju en konstig diskussion om man inte förstår varandra.

 16. Kennet Backgård vill vara tacksam för att han ska kunna köpa fler mobiler och datorer, men vad gör trion SVEN TORNBERG ledare FÖR haparanda kommun TOMMY NILSSON Kalix kommun och ROLAND KEMPPAINEN Övertorneå kommun dom sitter på sina stolar och ingen ting ska GÖRAS eller störas .MEN VAD KOMMER ATT HÄNDA MED NORRBOTTENS SJUKVÅRD OM FINLAND TÄNKER OM? Häls till stefan lövens dramatik.

 17. Politiskt svammel. Om region Norrbotten behöver hjälp vänder dom sig såklart till andra regioner i Sverige, tex Västerbotten, där läget är så bra att t.o.m. Stordansken har godkänt invånarna som resenärer. Det finns fler och fler akutplatser i Sverige. Trots lokala utbrott verkar den svenska smittspridningen minska totalt sett i riket.

 18. Kun katsoo tämän palstan kommentointia ja Suomi vastaisuutta, niin apu olisi parempi jättää antamatta.

  • Jahvetti: joo ja ruotsi ei olis ottanu vastaan äitiä ja lapsia suomesta kun oli maailmansota.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.