fbpx

Torneå stad och privat bolag lägger bud på värmeverk

TORNEÅ/HAPARANDA: Torneå stad kommer, genom sitt bolag Tornion Energia, tillsammans med privatägda Tornion Voima att lägga anbud på 51 procent av Haparanda värmeverk.Anbudet ligger på ett preliminärt pris på 86,7 miljoner kronor, alltså samma som Vasa Värme.

I anbudet från den finska sidan prissätts värmen under en 20 års period som ett så kallat internt pris, vilket sägs betyda betydligt billigare värme-energi per år än i tidigare anbud.

I stadsstyrelsens möte förra veckan föreslogs det, av stadsdirektör Timo Nousiainen, att det mesta av den erbjudna energin produceras i biokraftanläggningen i Pirkkiö, Torneå.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Torneå stad och privat bolag lägger bud på värmeverk

  1. Hmm!?
    Mesta värmeproduktionen ska ske i Torneå.
    Hur mycket ska produceras i Haparanda, mindre än idag?
    Det ska sen byggas ut i Torneå och inga nyinvesteringar görs i Haparanda.
    Så småningom kommer värmeverket i Haparanda läggas ner helt och all produktion sker utomlands.
    Alla skatteintäkter kommer väl också gå utomlands om Torneå köper värmeverket?
    Rätta mig om jag har fel?

  2. Det är så många kloka investeringar som Hap.kommun gjort. De enda kloka ledare som gjort något nytta i denna kommunen är Karungibon. Resten har bara kamma i sin egen fördel o trenden verkar fortsätta. Det är bara anställda flera kloka chefer till kommun kontoret. Samtidigt som minska sk golvfolk från vården skolan barnomsorgen mm…

  3. Kommunen har inte dålig ekonomi, dom bygger båthamn för 14 miljoner för några fiskare som snart ändå inte får fiska snacka om o kasta pengar i sjön.

  4. 86.7msek på 25 år avskrivning är en säker investering. Då är det 3.47msek som skall betalas plus ränta idag ger med en ränta på 4% vilket idag är under 1.5% i kommuninvest. Räntekostnad på 3.5msek per år första året som sjunker i 25 år sedan till noll. Då behöver den som investerar ta hänsyn till räntan och valutavärdet. De får mer per år tillbaka med en 51% andel varje år. Räkna själv

  5. Undrar hur det är ställt med Kommunens ekonomi …när dom nu erbjuder kommunens fasta egendom till försäljning

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka