fbpx

Transportörer istället för vårdnära service

NORRBOTTEN: Med anledning av att vårdnära service slopas föreslår Region Norrbotten att sex transportörer anställs till Sunderby sjukhus.

Det var i januari som Region Norrbotten gick ut med att de vill avveckla vårdnära service, tjänster som tillkom för att avlastat sjuksköterskor och undersköterskor. Vårdnära service har utfört uppgifter som inte handlar om vård, utan om transporter av patienter mellan avdelningar, hämta och lämna prover, bädda, städa, dela ut mat, med mera.

Totalt har 54 personer arbetat med vårdnära service vid Sunderby sjukhus och Kalix sjukhus.

I februari meddelade regionen till arbetsförmedlingen att alla 40 fast anställda vårdnära servicemedarbetare  kommer att varslas.

Region Norrbotten har sökt andra lösningar och uppgett att de undersöker bland annat möjligheten att införa vårdbiträden igen.

Enligt ett pressmeddelande föreslår de nu att sex transportörer ska anställas till Sunderby sjukhus, varav tre ska arbeta på akutmottagningen, övriga på vårdavdelningar.

Däremot föreslås inga ersättningstjänster till Kalix sjukhus.

”Kalix serveras maten idag ur kantiner. Där vill Region Norrbotten se över om matserveringen kan ske på annat sätt”.
– Vi tror att det finns andra lösningar, men vi måste utreda den frågan vidare, säger Anna Pohjanen i pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Transportörer istället för vårdnära service

  1. Det är väl bra att maten i Kalix serveras från kantiner istället för dessa äckliga portionsbrickor som serveras i Sunderbyn. Skulle man servera den där skitmaten som dom har i Sunderbyn åt en hund så blir man stämd för djurplågeri.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.