fbpx

Uppmaning om munskydd

Smittskyddsläkaren i Norrbotten rekommenderar att munskydd ska användas i situationer där det inte går att undvika trängsel.

– De viktigaste åtgärderna vi norrbottningar kan göra för att minska spridningen av covid-19 är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att i alla lägen hålla avstånd till personer utanför den egna familjekretsen, säger Anders Nystedt, i ett pressmeddelande.

Exempel som nämns är  i kollektivtrafiken, och framför allt personer för 16 år och äldre minska risken för att smitta sprids. Mot det som bakgrund rekommenderar Smittskydd Norrbotten att man i första hand och i största möjliga mån undviker trängsel i allmänna utrymmen och att vi avstår all nära fysisk kontakt med personer vi inte bor tillsammans med.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Uppmaning om munskydd

  1. I skolorna hålls väl inga avstånd annat än i matsalarna. På bussen till och från skolorna hålls heller inga avstånd. Många elever har inget annat val än att åka kollektivt för att uppfylla skolplikten. Munskydd kan nog vara svårt att få lekisbarn och lågstadieelever att behålla på. Däremot bör det införas krav på – inte rekommendationer om – munskydd för alla äldre elever – och framförallt vuxna – som åker buss. Skolpersonalen borde också föregå med gott exempel. I klassrummen hålls ju inga som helst avstånd. Lärare hostar rakt över elevers matteböcker, till exempel, när de ska hjälpa till med någon uppgift. I första hand borde skolplikten åtminstone tillfälligt upphöra. I andra hand borde skolorna erbjuda coronaanpassade transporter.

  2. Vad är det som är avvikande och säkrare på den som är 16 år och yngre som inte behöver munskydd ?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.