fbpx

Utökad antikroppstestning efter semestern

Region Norrbotten ska efter semesterperioderna erbjuda antikroppstester till alla som vill testa om de är immuna mot coronavirsuet.

Antikroppstester, eller  så kallade serologitester, tas via blodprov och visar om man har haft infektionen och utvecklat antikroppar. Än så länge är denna typ av test inte tillgänglig för allmänheten utan bara för vissa personalkategorier, så som vård- och omsorgspersonal.

Chefsläkare Pia Näsvall vid Region Norrbotten uppger för P4 Norrbotten att det är bra för den enskilda att veta om man har immunitet eller inte. ”Man har också öppnat upp för att kanske kunna besöka äldreboenden, om man kan visa att man har antikroppar och har haft infektionen”.

Men enligt henne är det viktigaste att ta reda på om man har en pågående infektion, ”för att veta om man är smittad och kan smitta andra”. Och den typen av tester har allmänheten tillgång till.

Alla som vill kan gå till sin hälsocentral för att kontrollera om de har en pågående coronainfektion. Dessa tester, som tas med en pinne i näsa och sval, visar alltså inte om man har haft infektionen och utvecklat antikroppar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN