fbpx

Utökad antikroppstestning efter semestern

Region Norrbotten ska efter semesterperioderna erbjuda antikroppstester till alla som vill testa om de är immuna mot coronavirsuet.

Antikroppstester, eller  så kallade serologitester, tas via blodprov och visar om man har haft infektionen och utvecklat antikroppar. Än så länge är denna typ av test inte tillgänglig för allmänheten utan bara för vissa personalkategorier, så som vård- och omsorgspersonal.

Chefsläkare Pia Näsvall vid Region Norrbotten uppger för P4 Norrbotten att det är bra för den enskilda att veta om man har immunitet eller inte. ”Man har också öppnat upp för att kanske kunna besöka äldreboenden, om man kan visa att man har antikroppar och har haft infektionen”.

Men enligt henne är det viktigaste att ta reda på om man har en pågående infektion, ”för att veta om man är smittad och kan smitta andra”. Och den typen av tester har allmänheten tillgång till.

Alla som vill kan gå till sin hälsocentral för att kontrollera om de har en pågående coronainfektion. Dessa tester, som tas med en pinne i näsa och sval, visar alltså inte om man har haft infektionen och utvecklat antikroppar.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.