fbpx

Utökar öppettider för sprututbyte

Sprutbytet vid Sunderby sjukhus har nu öppet två dagar i veckan istället för en.

Samtidigt flyttas mottagningen till det gamla psykiatrihuset. Bakom den ökade tillgängligheten ligger ett samarbete mellan infektionsmottagningen och beroendecentrum.

Infektionsmottagningen vid sjukhuset har bemannat lokalen för sptututbyteprogrammet sedan sprututbytet i Piteå stängdes för cirka ett år sedan.

Flytten till det gamla psykiatrihuset betyder att sprututbytet får en egen ingång och vänterum med möjlighet till säkrare flöden för klienter och personal samt bättre förutsättningar för sekretess under alla moment.

– När man tänker på sprututbyte handlar det mycket om att förebygga blodsmitta, men det är bara en del i processen. Vi har patienten i fokus och hoppas att det här kan hjälpa till att breddinföra spututbyte i hela Norrbotten, säger Susanne Hansson Frölander,enhetschef vid infektionsmottagningen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Utökar öppettider för sprututbyte

 1. Har dom råd med droger så har dom råd att köpa sprutor också.
  Jag har bil och köper bränslet själv.
  Vad är skillnaden?

  • Fattar du inte skillnaden så.är det ingen idé förklara åt nån som inte ändå fattar

   • Låt dom utrota sig själva om dom nu inte har egen vilja att sluta med droger.
    Vill man sluta så slutar man.
    Allt annan är bara skitsnack för att få en anledning till att fortsätta.

    • Grejjen är det att man dör inte av smittade sprutor, man blir smittad å lever vidare å kanske smittar vänster å höger, så dehär med rena sprutor passar ju in på både vänster å höger politik

  • De bra, vill också ha rena sprutor ifall man trillar dit, never say never/Kuoksa

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.