Vädjar om dispens om gränsen stängs helt

TORNEDALEN: Intresseorganisation vädjar om att tillåta gränsövergång för de företag vars verksamhetet skulle äventyras av nya begränsningar.

Lapin Kauppakamari, intresseorganisation för företag i finska Lappland, hoppas att de speciella omständigheterna i finska Tornedalen och Meri-Lappi tas i hänsyn när slutligt beslut om skärpta begränsningar av gränsöverskridande trafik vid Finlands västra gräns fattas.

Trots att de förstår regeringens linje är de oroliga över effekterna som skärpta begränsningar skulle betyda för företag.

– Ett totalt förbud av gränsövergångar skulle betyda att service- och underhållsföregag, på båda sidor av gränsen, blir tvungna att stoppa sin verksamhet. I sin tur berör detta produktioner vid industrin i Lappland, som vid störningar stoppas.

Som exempel på speciellt utsatta industrier ges bland annat gruv- och livsmedelsindustrin.

– I finska Meri-Lappi och Tornedalen finns många underleverantörer, som betjänar den svenska gruvindustrin.

Enligt Timo Rautajoki, vd, skulle en komplett gränsstängning orsaka att svenska gruvor vänder sig till andra underleverantörer.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Vädjar om dispens om gränsen stängs helt

 1. Längre söderut i landet så har detta med stängda Gränser visat sig ha en hämmande effekt på Brottsligheten…det som oppositionen motionerat om visar sig stämma..Hen kommer osökt in på tanken vad mer är det som är rätt och riktigt med oppositionens motioner nu när det visar sig sprickor i den humanitära stormaktens fasad.Glad Påsk till er alla

 2. ”Utländska dito”? ”Skandal”? Menar sverigevännen döda i utlandet i stort eller döda bland de som invandrat fr utlandet till Sverige? Lite oklar språkbehandling där! Nå, jag gissar på det senare, men överraska mig gärna. Hur som tar s k sverigevänner generellt varje chans att se nån slags konspiration bakom vad TV4 och framför allt SVT sänder. Sitter nu och och ser den dagliga presskonferensen på SVT 2 Inte mycket om nåt utländskt där inte. Om ditt ryggmärgsreaktion menar att många missade info i början av pandemin ska väl det också nämnas som en nyhet. Vi bor ej i Nordkorea.

 3. Anderz du har rätt! Men SVT och TV 4 har börjat att tona ner alla döda till förmån för utländska dito. Skandal om ni frågar mig.

 4. Ursäkta måste rätta till lite, Menar med problem när landsgränser stängs.

 5. När denna Coronakris är förbi så vore det bäst att försöka anställa endast sjukvårdspersonal och andra samhällsviktiga yrken som är bosatta i Sverige så slipper vi till nästa kris andra länders gränsstängningar, förstår att det finns en stor arbetskraftsbrist inom vissa yrken så det är ingen enkel uppgift.

 6. Svar till Erik .Om man läser statistik över sjuka o döda i Corona i Sverige vs Finland så verkar regeringen i Finland ha väl så bra koll jämfört med de flesta andra länder . Läs o lär .

 7. Seymor: och svenskarna vill inte bli smittade av sjuka finnar heller….
  Märker du hur illa det låter?

 8. Finland! Kom ihåg! Vad hände under 2:a världskriget? Vem tog emot finska familjer, kvinnor och barn då Finland behövde hjälp? Stängde Sverige gränsen mot Finland? Har Sverige någonsin haft en dylik tanke som finska unga ledare nu är inne på att göra?

 9. Seymor Butts: tror du att smittan är enkelriktad?
  Svenskar kan ju bli smittade av finnar som kommer till Sverige och jobbar. Likaväl som svenskar som jobbar i Finland kan bli smittade på sin arbetsplats i grannlandet.

 10. Om man bor på ena sidan av en gräns och väljer att ta arbete på den andra så bör man faktiskt också planera för hur man ska göra om gränsen är stängd.

  Det är på samma sätt som om man måste passera en bro på vägen till jobbet. Vad gör man om bron är stängd. Vad gör man om gränsen är stängd.

 11. Marit: om gränsen stängs helt och hållet så är den ju stängd, ingen från Finland till Sverige och tvärtom. Finnarna vill inte att sjuka svenskar smittar finska medborgare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.

Kaunisanställd buskör

JUNOSUANDO: På jobbet hanterar han bland annat säkerhetsfrågor för malmbilarna. På fritiden gör han burnouter och buskör på byn. Nu har invånarna i Junosuando fått nog.

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.