fbpx

Vallöftet om obs-platser sprack

Regionfullmäktige anser att de obs-platser som finns i länet räcker. Foto: Eva Spiik
Regionfullmäktige anser att de obs-platser som finns i länet räcker. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Alla orter i länet får inte obs-platser, som regionfullmäktige beslutade i februari 2018. Regionledningen har efter valet svängt i fråga.

Idag har fem av länets 14 kommuner obs-platser: Pajala (nio), Övertorneå (sju), Överkalix (sex), Arvidsjaur (sex) och Jokkmokk (fem). Piteå, Luleå, Boden, Kiruna, Gällivare och Kalix har sjukhus.

Haparanda, Arjeplog och Älvsbyn, som saknar någon form av vårdplatser på orten, får köpa platser från andra kommuner. Exempelvis har hälsocentralen i Haparanda budget för tre obs-platser och får köpa vård av hälsocentralerna i Överkalix (13 mil bort) och Övertorneå (7,2 mil bort).

Inför valet 2018 stred dåvarande oppositionen för att hälsocentraler i glesbygd med långt avstånd till sjukhus ska ha obs-platser/lättvårdsplatser. Men när Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet fick majoritet anser partierna nu att det räcker med de platser som finns.

– Personligen tycker jag att det hade varit kul om vi hade kunna uppfylla det vi gick på val på, att få tillbaka obs-platserna. Men om en samlad bedömning visar att det inte går att inrätta fler platser får vi finna oss i det, säger Anders Rönnqvist (SJVP) till Haparandabladet.

Ledamoten Perarne Kerttu (C) hänvisar, liksom Rönnqvist, till att regionpolitiker måste ta ett helhetsansvar.

Men när du satt i opposition tyckte du annorlunda?

– Ja, men ibland får man dagtinga med sitt samvete. Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat, säger Kerttu till Haparandabladet.

I februari 2018 beslutade regionfullmäktiges även att antalet fastställda vårdplatser i Sunderbyn ska vara 405. Men också detta har fullmäktige nu ändrat. Enligt beslutet den 16 oktober 2019 ska Sunderby sjukhus ha 381 vårdplatser.

Platser ska minskas på BB/förlossning och gyn/obstetrik från 38 till 20. Därtill ska sex vårdplatser inom hjärtsjukvården omvandlas till öppenvård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “Vallöftet om obs-platser sprack

 1. sjp vallöfternas största svikare genom alla tider. vilket patrask med rönnen och backen i spetsen.

 2. sjp vallöfternas största svikare genom alla tider. vilket patrask med rönnen och backen i spetsen.

 3. Sedan jämt det där att man skall jämföra med andra kommuner hur dom gör!

  Vi var den enda kommunen med fri barnomsorg, enda som hade 3-3 arbetsmodellen osv.

  Jag själv är inflyttad hit just för unikens skull. Just nu är det väl bara gränsen och Torneå som håller mig kvar här.

  Det är också unikt även om vissa jämt vill få det som en nackdel.
  T ex Skåne är inte detsamma, där kostar det ta över sig mellan Danmark/Sverige. Ändå är dom mer stolta över att ha Danmark där än vad många här är med Finland.

 4. Sedan jämt det där att man skall jämföra med andra kommuner hur dom gör!

  Vi var den enda kommunen med fri barnomsorg, enda som hade 3-3 arbetsmodellen osv.

  Jag själv är inflyttad hit just för unikens skull. Just nu är det väl bara gränsen och Torneå som håller mig kvar här.

  Det är också unikt även om vissa jämt vill få det som en nackdel.
  T ex Skåne är inte detsamma, där kostar det ta över sig mellan Danmark/Sverige. Ändå är dom mer stolta över att ha Danmark där än vad många här är med Finland.

 5. Realisten

  Nä inget vänder på en gång förutom nerdragningar och stora ändringar i t ex skolstrukturen.

  Har kanske inte så mycket med sjvp att göra men tänker på dem som nu sitter i makten.

  Man skyller bara ifrån sig att gamla styrande har bestämt si och så. Fy f.!

  Det blir alltså 3år till så har vi ”S” igen 😂 än dessa bondepartier som bara rör om allt ännu mera än vad det varit!

  Gropen var väl orsaken.
  Men vad har ”C” gjort för bra i kommunen nu?

 6. Är det inte bra att nåt parti kämpar för att få obs platser till Haparanda.. det kanske inte funkar just nu, eftersom sjp inte ensam kan bestämma det då det styrs via landstinget.. huvudsaken är att nån inom politiken slåss för saken och gör sig hörd. Kanske, en vacker dag har kämpandet och rösten gett resultat .. huvudsaken är att man inte ger upp och fortsätter att kämpa mot drakar. Ingenting vänder över en natt, endast i sagornas värd!

 7. Anders Rönnqvist: Hur ska du göra det då? När du satt i opposition kom du aldrig med ett enda motförslag eftersom du inte ansåg det vara din uppgift. Då tyckte du det räckte med att vara emot. Nu när du har makten får du gärna förklara konkret hur du tänker göra.

 8. Inte ska vi väl inrätta fler OBS-platser i länet om vi idag har ett tillräckligt antal? Däremot kan vi jobba med en omfördelning av de platser som finns till Haparansa.Ni som visar intresse för hur vi kan lösa utmaningarna inom sjukvården är välkomna att engagera er i politiken i.s.f att förakta de som tagit på sig ett politikuppdrag.

 9. Dagtinga med sitt samvete… säger Kerttu(!)? Vilket samvete kan man fråga sig? Politikerna är den grupp människor (efter kapitalisterna) som lider av stor brist på samvete och empati. Nä fy faan vilket patrask!!

 10. Allvarligt, en eller två obsplatser är ingenting att haka upp sig på. Ett sparkrav på 700 miljoner då måste man vänta med vissa satsningar. Jag tycker det är viktigare att få en MR-kamera i Kalix ur en diagnostisk synvinkel. Det hade inte blivit om vi hade haft vänsterstyre.

 11. det var inget löfte ..folket har läst fel eller så har Tidningarnas skribenter förvrängt det hela…det var ju bara en målsättning detta med Observationsplatser…

 12. vilket svammel hela partiet är! ingen styrning ingen vet vad den andre gör. säger sig vara opolitiks obunden sen flera val tillbaka men ändå hamnar bland dom högerextrema partierna. varför inte säga att man är ett högerparti som bla sd?

 13. Lovar runt och håller tunt! Så fort de kom till makten så var det adjö med de löften som tagit dem dit.
  Folket i Sverige får hålla sig till vänster vid omröstningar om de vill ha lika vård i hela landet, oavsett tjocklek på plånboken!

 14. Det är helt självklart att någonting måste spricka även om det behövs fler obs-platser vissa tider på året.

 15. De ledande koalitionspartierna i Regionen har i formulerat beslutet att vi för närvarande har tillräckligt antal OBS-platser i länet. Bedömningen är alltså att inte inrätta fler platser.En möjlig omfördelning av de vi har kanske vi då istället ska hoppas på?

 16. Läser vecka för vecka hur det nu uppenbaras att alla förra mandatperiodens oppositionspartier på olika nivåer nu lägger upp beslut efter beslut som för vallöftena till ”rena lögner” kategorin eller är det verkligen så att oppositionspartierna och deras ledare/medlemmar har inte haft helt orealistisk bild (läs okompetent bild) av makroekonomin samt totala skatteintäkter?

  Men ändå bra att dessa oppositions partier går från opposition till styrande med majoritet för att sedan för alltid försvinna…

 17. Inte var det väl ändå någon som på allvar trodde på Sjukvårdspartiets vallöften??
  Och Kerttu visar vad han och hans löften går för när han säger ”Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat”

 18. ”Ja, men ibland får man dagtinga med sitt samvete. Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat, säger Kerttu till Haparandabladet.”

  Say no more…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.