fbpx

Vandalism i Riekkola friluftsområde

- Förut fanns det ett vedförråd, utedass och en stor klätterställning för barnen vid grillplatsen, men allt det är borta nu, säger Anna Svelin. Foto: Anna Svelin

Vid en promenad i Riekkola friluftsområde möttes Anna Svelin, från Haparanda, av en tråkig syn. Grillplatsen med tillhörande stuga var helt förstörd.

Riekkola ett par kilometer utanför Haparanda stads centrum är ett populärt friluftsområde dit många söker sig för motion och friluftsliv. Där finns också en grillplats, med tillhörande stuga som tidigare hyrdes ut vid tävlingar eller evenemang.
Anna Svelin från Haparanda, jobbar på en gruppbostad och säger att det varit en perfekt plats för utflykter med brukarna från boendet.

– Nu när sommaren snart är över, ville jag kolla till platsen inför höstens utflykter. Allt var ju sönderbränt, alla bänkar runt, det fanns nästan ingenting kvar. Det var skräpigt och såg bara förfärligt ut, säger Anna Svelin.

– Sen när jag tittade på själva huset, såg jag att fönsterluckorna var uppbrutna och rutorna förstörda. Dörren stod olåst, och mycket där inne var det helt sönderslaget. Man ser också på utsidan av huset att det är bränt, att någon försökt sätta eld på det, fortsätter Anna Svelin.

”Får bomma igen”
Haparandabladet har sökt samhällsbyggnadsnämnden, som är ansvariga för skötsel av naturreservatet, för kommentar. De är på semester.
Johan Dunder, projektingenjör på Haparanda stads tekniska enhet känner inte till situationen men säger att första åtgärden från kommunen brukar vara att laga eller bygga upp det som vandaliserats.

– Det är tyvärr inte första gången något vandaliseras i Haparanda. Vi brukar försöka laga det som går sönder, och är det så att folk ändå inte låter det vara, blir det att man får bomma igen, säger Johan Dunder.

Efterlyser föräldrar
Anna Svelin menar att det blivit ett hårdare klimat för ungdomarna, att vandalismen ökat i Haparanda och att det är svårare att få folk att engagera sig, genom till exempel nattvandring.

– Förr brukade jag vara med och föräldravandra på kvällar och helger, men det känns som att det är svårare att få folk att engagera sig idag. Jag vet inte vad det beror på, kanske eftersom fler jobbar inom vården med konstiga arbetstider och att man inte orkar helt enkelt.

– Jag minns när mina barn var yngre och jag brukade va ute på nätterna, ungdomarna hälsade alltid glatt på mig. Det känns inte som att det är riktigt så idag. Men, jag tror ändå det är viktigt att det finns föräldrar som visar sig ute på kvällarna, så vi kan få bukt med sånt här, avslutar Anna Svelin

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Vandalism i Riekkola friluftsområde

 1. Det verkar vara en hel del som vandalism i och kring Haparanda, just nu. Vad man har hört.
  Där man bara förstör andras egendom och saker, för skojs skull.
  Detta är något polisen behöver titta närmare på och föräldrar, vårdnadshavare behöver ha uppsikt över sina ungdomar. Vad de gör på kvällarna och nätterna.
  Dem verkar vara motorburna då det är på spridda platser över hela kommunen. För detta är inte okej.
  Helt klart att det är några individer som är frustrerade över sitt liv och agerar utifrån det.
  Det är inte ett friskt beteende att bara förstöra. Då har man stora problem och på väg åt helt fel håll i livet.

 2. Trött på att höra att det alltid är fel på dagens föräldrar.

  Alla arbetsplatser man har varit på och hört om idag är ju alltid minimum bemannade och där av får man jobba mer/hårdare/tuffare. Anställning på timtid, konstiga , arbetstider som är helt sjukt orimliga/dåliga. För lite anställda, jobba extra, mer arbetsuppgifter, samma arbetsuppgifter som gjordes för 20år ska göras men 10 gånger så snabbare och stressande är det. Förr hade man ”överanställt” och mindre stress på sig på dom flesta jobben.

  Tänker inte ens ta upp skillnaden mellan lämna barnet på dagis idag och då.

  Påtal om annat som är negativt och stressande för föräldrar idag.
  Matpriserna, pandemin, bränslekonstnad, räntorna, kursen, krig.

  Det var bättre förr har man ju hört.

  • Undrar vad underbemanning konstiga arbetstider har att göra med att inte ungdomar kan uppföra sig på allmän plats utan att förstora allt det där kommer hemifrån och där är det föräldrar som har ansvaret.kan väl lika gärna skylla på skolan och lärarna att dom inte har lärt barnen

   • Det är väl knappast skolans uppgift att uppfostra barn, då har man en ganska skev bild av vad skolan är till för.

    • Nog är det skolan som uppfostrar barnen idag. Föräldrar har inte tid med det måste tjäna mer pengar att kunna köpa finare Epa traktorer för sina barn än grannens barn har.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN