fbpx

Väntar på svar om hur tvångskarantän tillämpas i Tornedalen

Haparandabladet ställer flera frågor om hur tvångskarantän för folk som anländer till Finland från riskland kommer att tillämpas vid landets västra gräns.

HB frågar finska social- och hälsodepartementet bland annat om detta kommer att gälla vid gränsen i Tornedalen och vad som kommer att gälla gränsövergående arbetspendling.

Vappu Vienamo, pressenheten, vidarbefodrar HB:s frågor till Tuija Kumpulainen, enhetschef.

– Tyvärr finns inte svar på alla dina frågor. Just nu planerar Institutet för hälsa och välfärd (THL) på vilka sätt riktlinjer kommer att verkställas i samarbete med regioner samt andra myndigheter, säger Vienamo.

Hon uppger att de nya riktlinjer tas i bruk gradvis i hela landet.

HB väntar på förtydliganden gällande den finsk-svenska gränsen i Tornedalen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Väntar på svar om hur tvångskarantän tillämpas i Tornedalen

  1. Finnarna har lämnat ryska gränsen fri. Inga virus därifrån. Rysk stridsflyg flyger över Helsingfors ör att se om gränsen är öppen. Hela finska armen bevakar Tornedalsgränsen. Tur att vi fick lära oss svenska i tid, så att vi inte blev slavar under finnar. Skrota meänkieli och sanningskommisionen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.