fbpx

Väntar på svar om hur tvångskarantän tillämpas i Tornedalen

Haparandabladet ställer flera frågor om hur tvångskarantän för folk som anländer till Finland från riskland kommer att tillämpas vid landets västra gräns.

HB frågar finska social- och hälsodepartementet bland annat om detta kommer att gälla vid gränsen i Tornedalen och vad som kommer att gälla gränsövergående arbetspendling.

Vappu Vienamo, pressenheten, vidarbefodrar HB:s frågor till Tuija Kumpulainen, enhetschef.

– Tyvärr finns inte svar på alla dina frågor. Just nu planerar Institutet för hälsa och välfärd (THL) på vilka sätt riktlinjer kommer att verkställas i samarbete med regioner samt andra myndigheter, säger Vienamo.

Hon uppger att de nya riktlinjer tas i bruk gradvis i hela landet.

HB väntar på förtydliganden gällande den finsk-svenska gränsen i Tornedalen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Väntar på svar om hur tvångskarantän tillämpas i Tornedalen

  1. Finnarna har lämnat ryska gränsen fri. Inga virus därifrån. Rysk stridsflyg flyger över Helsingfors ör att se om gränsen är öppen. Hela finska armen bevakar Tornedalsgränsen. Tur att vi fick lära oss svenska i tid, så att vi inte blev slavar under finnar. Skrota meänkieli och sanningskommisionen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.