fbpx

Var femte Haparandabo röstade nej

Enligt en folkomröstning säger Haparandaborna nej till äldreboende på entreprenad.

Folkomröstningen som genomfördes under söndagen gällde om det nya äldreboendet Hemstranden/Kotiranta ska kunna drivas på entreprenad.

De preliminära resultaten visar att alternativ JA fick 395 röster (18,59 procent), medan alternativ Nej fick 1.673 röster (78,73 procent).

Det var dock ett lågt valdeltagande, endast 2.125 medborgare av 7.653 röstberättigade, det vill säga 28 procent.

Det slutliga resultatet av folkomröstningen fastställs den 18 maj och ska sedan behandlas av kommunfullmäktige, preliminärt den 13 juni.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Var femte Haparandabo röstade nej

 1. Det var 22% av de röstberättigade som röstade nej till entreprenad och 5% av de röstberättigade som röstade ja,

 2. Vad rolig ser hur bli de valet i hösten. Vad tror dom politekerna att händer hösten om dom bestämma sig annat vad folken har röstat. Haparanda är en sämsta kommun att gå röst av alla val. Hur politikerna tror behålla förtroenden? Kom ihåg du som politiken, du har en förtroende uppdrag. Förtroende kan förluras alltid.

 3. Hur kan man tro att kommunerna är bättre på att driva äldre omsorgen än en privat För det är bara och titta på dom övriga kommunerna i länet. Under pandemin dog 8st på äldreomsorgen pga outbildad personal, man ”glömmer” köra ut mat så vårdtagaren avlider Detta har hänt 2 ggr i länet. För kommunerna driver äldreomsorgen med så lite personal som möjligt Men helt plötsligt så öppnar man börsen för man upptäcker att dom har svårt och få vikarierande personal under semestern Det behövs konkurrens på arbetsmarknaden även för kommunerna

 4. Apropå rubriken.
  – Det var dagstidningen som lurade oss att med yxor och påkar tåga till Pajala för och visa vårt missnöje med att Staten tog över elnät och eldistributation till byarna runt Pajala!
  Så berättade min morfar om 1900-talets början och fortsatte:
  – Där röjde vi och härjade som vildar och plundrade butiker!
  – Men vad fel vi hade!
  – Vi hade bara en taklampa hemma som glimmande lyste men oftast var strömlös och släkt.
  – När Staten tog över så hängde det lysande lampor i alla rum efter några år.

 5. inte för att verka viktig,så är det väl 4/5 som röstat nej o bara 1/5 som röstade ja

  • Matematik är väl inte mitt kärnämne, men en empirisk tolkning är väl att 72 procent av happisborna inte bryr sig, och av de som bryr sig (främst engagerade sossar) är det ca fyra av fem som röstar nej. En rimlig tolkning är att de flesta happisbor inte har någon speciellt starkt åsikt i frågan? Sen finns det ju vissa andra frågor som det aldrig blir folkomröstning om, typ elefanten i rummet, men vi lär få höra mer om det inför valet…

 6. Om inte kommunen klarar äldreomsorgen själv, då tycker jag det är dåligt. Att lägga ut på entreprenad visar bara inkompetens. Om det blir så med Aspstranden. Tycker jag att hela kommunstyrelsen skall läggas ut på entreprenad. Nisse

 7. Klart är att de styrande I Haparanda ville ha ett så lågt deltagande i valet för äldreboendet, det blev både dyrare och lägre deltagande än om valet varit tillsammans med ordinarie val, taktik med andra ord!

  • Taktiken går inte hem. Ännu en gång försöker kommunledningen sälja bort ansvar till ”någon annan” det blir bara ett nytt skotthål i foten.

 8. Att valdeltagandet skulle vara lågt, det var vad man hoppades på från de styrandes sida. De hade sina aningar om vad folket tycker, annars hade man genomfört valet senare vid det ordinarie valet i höst. Man chansade (och lekte bort några hundratusen kronor) och hoppades på att det hade varit ett jämnare resultat eller ännu hellre att JA-sidan vunnit nu med ett lågt valdeltagande. Men med detta resultat blir det svårt, för att inte säga omöjligt att lägga driften på entreprenad…tack och lov.

 9. Missvisande rubrik. Man får uppfattningen att 80 procent röstat ja. En annan rubrik kunde vara att 5 procent röstat ja ( av de röstberättigade)

  • det var väl inte 5% av de röstberättigade utan av de 28% som gick och röstade, vad de övriga 72% tyckte vet vi ju inte

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.