fbpx

Varje år trotsas förbudet

Förbudet att tippa trädgårdsavfall intill återvinningsstationen i Närsta trotsas årligen. Eftersom vissa personer inte sköter sig kan hela anläggningen komma att flyttas eller dras in. Det uppger kommunens VA- och avfallschef, Sofia Rosendahl.

Vid återvinningsstationen i Närsta är det tydligt skyltat att det är förbjudet med ”tippning och nedskräpning”, att det inte är tillåtet att lämna hushållsavfall och grovavfall på området, samt att överträdelse medför straffansvar ”böter eller fängelse i högst ett år”.

Men reglerna nonchaleras totalt. År efter år fortsätter folk att tippa trädgårdsavfall på området.

Här finns bland annat rester från pilar (troligen någon som nyligen har ansat pilar på sin gård), ett nedsågat träd, tujor och minigranar kvar i plastkrukor, löv, vissna och utrensade blommor, samt mycket annat.

En man som bor i Närsta uppger att han blev så förbannad när han för drygt en vecka sedan såg hur en i grannskapet backade in sin bil med släp och började lossa trädgårdsavfall på området, så han åkte dit och sa åt honom.

– Jag sa att det inte är tillåtet. Men han struntade i det och fortsatta att lossa sitt skräp, säger han.

Mannen med civilkurage tycker att förbudsskylten borde vara mycket större, så den inte går att missa.

Enligt Sofia Rosendahl, Haparanda stads VA- och avfallschef, är detta ett återkommande problem.

– Vi har nio stycken återvinningsstationer i kommunen och den här är den enda som inte fungerar. Periodvis är det väldigt mycket nedskräpning där, trädgårdsavfall dumpas där det till och med finns en skylt att det är förbjudet. Jag tycker att det är jättehemskt att folk inte respekterar det, säger hon.

Sofia Rosendahl uppger att det är FTI ab (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar för anläggningarna, och att kommunen rapporterar till dem om det inte fungerar som det ska.

– Då kan FTI besluta om att flytta anläggningen eller dra in den helt. Och det har också varit på tapeten, säger Rosendahl och uppger att just den återvinningsstationen även brukar vara väldigt nedskräpad, folk slänger skräp bakom behållarna.

Ove Franzén, på Arbetscentralen, uppger att den som behöver bli av med trädgårdsavfall ska lämna det till kommunens ristipp i Palovaara, som är öppen på torsdagar, eller till Segerlunds Återvinningscentral som har öppet tisdag-torsdag.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Varje år trotsas förbudet

 1. Ristippens öppettider är anpassad för anställda med tid för ”sammanträde”…, alla dagar i veckan. Gissa vem arbetsgivaren är 🙂

 2. Resultat av att ristippen öppen bara på torsdag 07-12.
  En som jobbar 07.00-16.00,hur ska man hinna och lämna på ristippen då?

  • Man tycker ju att ristippen borde vara öppen så alla kan nyttja den. Urusla öppet tider. Det är tur vi arbetare har Segerlunds en dag i veckan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.