fbpx

Varje år trotsas förbudet

Förbudet att tippa trädgårdsavfall intill återvinningsstationen i Närsta trotsas årligen. Eftersom vissa personer inte sköter sig kan hela anläggningen komma att flyttas eller dras in. Det uppger kommunens VA- och avfallschef, Sofia Rosendahl.

Vid återvinningsstationen i Närsta är det tydligt skyltat att det är förbjudet med ”tippning och nedskräpning”, att det inte är tillåtet att lämna hushållsavfall och grovavfall på området, samt att överträdelse medför straffansvar ”böter eller fängelse i högst ett år”.

Men reglerna nonchaleras totalt. År efter år fortsätter folk att tippa trädgårdsavfall på området.

Här finns bland annat rester från pilar (troligen någon som nyligen har ansat pilar på sin gård), ett nedsågat träd, tujor och minigranar kvar i plastkrukor, löv, vissna och utrensade blommor, samt mycket annat.

En man som bor i Närsta uppger att han blev så förbannad när han för drygt en vecka sedan såg hur en i grannskapet backade in sin bil med släp och började lossa trädgårdsavfall på området, så han åkte dit och sa åt honom.

– Jag sa att det inte är tillåtet. Men han struntade i det och fortsatta att lossa sitt skräp, säger han.

Mannen med civilkurage tycker att förbudsskylten borde vara mycket större, så den inte går att missa.

Enligt Sofia Rosendahl, Haparanda stads VA- och avfallschef, är detta ett återkommande problem.

– Vi har nio stycken återvinningsstationer i kommunen och den här är den enda som inte fungerar. Periodvis är det väldigt mycket nedskräpning där, trädgårdsavfall dumpas där det till och med finns en skylt att det är förbjudet. Jag tycker att det är jättehemskt att folk inte respekterar det, säger hon.

Sofia Rosendahl uppger att det är FTI ab (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar för anläggningarna, och att kommunen rapporterar till dem om det inte fungerar som det ska.

– Då kan FTI besluta om att flytta anläggningen eller dra in den helt. Och det har också varit på tapeten, säger Rosendahl och uppger att just den återvinningsstationen även brukar vara väldigt nedskräpad, folk slänger skräp bakom behållarna.

Ove Franzén, på Arbetscentralen, uppger att den som behöver bli av med trädgårdsavfall ska lämna det till kommunens ristipp i Palovaara, som är öppen på torsdagar, eller till Segerlunds Återvinningscentral som har öppet tisdag-torsdag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Varje år trotsas förbudet

 1. Ristippens öppettider är anpassad för anställda med tid för ”sammanträde”…, alla dagar i veckan. Gissa vem arbetsgivaren är 🙂

 2. Resultat av att ristippen öppen bara på torsdag 07-12.
  En som jobbar 07.00-16.00,hur ska man hinna och lämna på ristippen då?

  • Man tycker ju att ristippen borde vara öppen så alla kan nyttja den. Urusla öppet tider. Det är tur vi arbetare har Segerlunds en dag i veckan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.