fbpx

Varnar för att smitta sprids när regler inte följs

När det slarvas med avstånd och skyddsutrustning, då sprids covid-19 inom äldreomsorgen.

Detta konstaterar chefen för Region Norrbottens Vårdhygien, Susanne Hansson Frölander.

– I ett nyligt fall blev en äldre person smittad av anhöriga när de kramades på en examensfest. Efter det spreds smittan till personalen som i sin tur riskerade att smitta fler av de äldre på boendet och även kollegor, säger Susanne Hansson Frölander, i ett pressmeddelande.

Även om smittspridningen i länet var låg vid senaste rapporteringen påminns om att det finns goda skäl till att fortsätta använda rätt skyddsutrustning enligt vårdhygiens rekommenderade nivå, vilket minimerar risken att smittas och att föra smitta vidare.

– När vi använder munskydd och visir samtidigt som vi sköter basala hygienrutiner på rätt sätt, till exempel med handsprit, så förebygger vi smitta och smittspridning.

Region Norrbotten uppger vidare:  ”Att äldre och vårdpersonal är vaccinerade stoppar inte smittspridningen helt och hållet. Vaccinet skyddar mot att man blir svårt sjuk och avlider, men risken finns fortfarande”.

– Är det några som fortfarande är särskilt utsatta är det äldre eftersom sjukdomen är en svår prövning för dem. Därför är det extra viktigt att följa de vårdhygieniska rutinerna inom äldreomsorgen och att besök sker på ett smittsäkert sätt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Varnar för att smitta sprids när regler inte följs

 1. Jag har hittills hållit mig frisk, peppar peppar. Jag har följt de basala vårdhygien rutinerna till punkt och pricka både då jag varit uppklädd med covidskydd på epidemi-avdelning och som privatperson när jag handlat. Vi måste fortsätta skydda oss en lång tid framåt, chansa inte. Det räcker med ett litet misstag och det oftast i samband med alkoholförtäring.

 2. Det är NU den farligaste delen i pandemin börjar när dom vaccinerade och helst dom fullvaccinerade börjar leva ”normalt” och inte tänker på dom andra, utan egoismen går i första hand.
  Nu ska det festas, resas och umgås.
  Genom detta så sprids smittan vidare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN