fbpx

Varubyte mellan privatpersoner stoppas helt

HAPARANDA/TORNEÅ: Från och med måndagmorgon blir det förbjudet för privatpersoner att byta varor över den finska gränsen.

Så skrev det finska gränsbevakningsväsendet under lördagen.

Det har redan tidigare sagts att gränsöverskridande varuleverans från kommersiell aktör till privatpersoner är förbjuden.

Tidigare i veckan pratade HB med Juha Heikkilä, chef vid tullen i Torneå, som sa att de inte kunde förbjuda folk från att byta varor över gränsen men hoppades att detta skulle undvikas.

Men från och med måndag blir det alltså ändring på detta och varubyte tillåts inte längre vid gränssövergångar i Torneå.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Varubyte mellan privatpersoner stoppas helt

 1. Hallå ! Hört talas om Corona , ingen har stängt gränsen för att jävlas,

 2. Järnridån byggs igen från öster. EU-regler kvittar plötsligt. Kommer i praktiken betyda 0. Clownregering.

 3. Ganska tråkigt att se, att det är samma som DDR tiden,
  vakterna i samma depressiva färger och sånt är livet…

 4. Fantastiskt att finska gränsbevakningen skaffat coronahundar och dessutom unga människor som fungerar som bandspelare och microfon som får springa mellan personer i sverige och finland agera som bandspelare och microfon för att förmedla samtalen medans deras coronahundar letar efter virus i bilarna

 5. Att ni negativa inte fattar eller inte vill fatta varför allt är som det är idag.

 6. Hur många av er känner att bojkotta Finland efter att allt det här är över?

  Jag kommer i alla fall efter att allt det här är över fundera en och annan gång om jag ska köpa varan och tjänsten från Sverige eller Finland!

  När finnarna drar alla över en kam och stödjer sig på lagar som bryter mot EU regler fy f☆n.

  Sverige borde nog gå ur EU när EU inte fungerar. Även så nför att slippa betala den här skiten! Som Sverige säkert tvingas till tackvare att vi är med i EU.

  Inte ens krigstid stängdes gränsen såhär!

 7. Vilka jävla nötter….
  Snacka om att suga bort sista livsgnistan emellan länderna.
  Nog jobbigt som det är med den här öststatskänslan som råder vid gränsen nu.

 8. Stängd gräns är en stängd gräns.
  Fungerat hela tiden mellan Sverige och Norge så varför måste det lagstiftas mellan Sverige och Finland??????
  Ytterligare ett exempel på egensinnigheten och det egna jaget som går i första han i denna del av landet.
  Det bästa familjen gjort var att lämna detta och flytta hem till Sverige igen.

 9. Gränsbevakningsväsendet har och får ej förbjuda varuutbyte, det är endast tullen som kan göra detta och eftersom vi lever i EU:s inre marknad, så skall varor och tjänster löpa fritt. Nu så överskrider gränsbevakningen sina befogenheter, så det är bara att anmäla dessa till EU för granskning. Att stödja sig på undantagslagar är farligt, dessa är uppbyggda för enligt krig och terrorist handlingar. Finland rättskansler sa i dagens TV att dessa lagar måste moderniseras så fort som möjligt. Men i krisen prövas vännen = detta resultat

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.