fbpx

Vasa Värme förde kommunen bakom ljuset

Haparanda värmeverk. Bild: Lisette Olsson-Höghäll
Haparanda värmeverk.
Bild: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: – Det som gör mig tveksam till Vasa Värme är att de sade till kommunen att Vasa Värme ägdes av svenska pensionsstiftelser och försäkringsbolag. Efter HB:S granskning visade det sig att huvudägarna finns i lågskattelandet Luxembourg.

Det säger Bengt Westman (S) kommunstyrelseledamot i Haparanda som nu går i spetsen för att försöka stoppa försäljning till Vasa Värme vid måndagens fullmäktige.

– Det har ju visat sig att 93 procent av ägandet i Vasa Värme Holding finns i Luxembourg. De svenska ägarna utgör bara sju procent av aktiestocken och är helt utan inflytande.

”En spottstyver”

– Det har ju också visat sig att Svea Värme under fyra år plockat ut koncernbidrag på 52 miljoner kronor från värmeverket i Kalix som man äger. När de svenska Infranode gick in i Vasa Värme Holding så kunde man skicka iväg 82 miljoner kronor till koncernmodern i Luxembourg.

– Samtidigt har man minimerat bolagsskatten i Sverige till en spottstyver, säger Bengt Westman.

Visste inte heller

Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Rönnqvist, (Sjvp) medger att inte heller han visste att huvudägarna fanns i Luxembourg förrän han läste det i Haparandabladet.

– Men det spelar egentligen ingen roll. Kapitalmarknaderna är globala. Luxembourg tillhör EU. För Vasa Värme gäller svensk lagstiftning som bolaget har att rätta sig efter. Luxembourg-bolagets svenska verksamhet utsätts för samma kontroll som inhemskt kapital.

Du har inte tappat förtroendet för Vasa Värme?

– Nej det har jag inte. De är professionella i allt de gör.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

50 kommentarer på “Vasa Värme förde kommunen bakom ljuset

  1. Egenföretagare:

    Bergvärme är det bästa men alla kan inte börja borra.

    Har för många bergvärme inom en viss radie får man tillslut inte tillräckligt med värme.

  2. Hapisbor borde borra bergvärme och därmed få billigare värme i stället, känner ett par som gjort det och därmed fått mycket billigare värme.

  3. Kolla på Övertorneå, samma förfaringssätt köpte ut vattenfall och kommunen investerade(eller kommunens energibolag ab) i en ny värmepanna för ca 150 milj och utfallet för de kommunala bolaget är en vinst bara för andra året på flera miljoner. Och kan snart ge utdelning till vår välfärd. Vasabolaget ger utdelning till kapitalisterna i Caymanöarna!! Det är fakta.

  4. Högern har redan bestämt sig för att sälja till skatteparadiset. Rönnen försöker på nått sätt släta över deras beslut som bara är deras politiska värderingar. Allt som ger vinst åt oss skattebetalare är dåligt och ska genom försäljning säljas till de privata kapitalisterna. Det är högerliberal politik, och inge fel enligt deras värderingar. Snart är LKAB till försäljning om några år när samhällsomvandlingen är klar. Tro mig, det är fakta om razi och m och kd får makten.

  5. i stort så gäller det att privatisera allt som går med vinst ekonomiskt sett och alla förlustområden åläggs kommunen/skattebetalarna att hantera…

  6. Frågan som alla borde ställa är: Har Haparandakommun råd att renovera värmeverket när den ha stora renoveringsbehov? Börjar man skära på barn- och äldreomsorg då är man fel ute.

  7. Jag konstaterar ett stort engagemang i värmeverksfrågan med många relevanta frågeställningar. Debattnivån har lyfts allteftersom….vilket är konstruktivt och närande…Nu har vi dock andrum fram till den 13.1 för reflektion och värdering av alternativ…
    Jag önskar Er en God Jul och så ser vi fram mot ett positivt och konstruktivt år 2020 för haparandabornas bästa…….

  8. @ Anders R. Den numera riksbekanta gropen finns. Vi förstod, du och jag, att hela projektet var dömt att misslyckas. Din argumentation då var mycket bra och insiktsfull. Du fick rätt.
    Därför; i all välmening till Dig, akta Dig för att gräva Din egen grop avseende värmeaffärer. Undersök och utred noga, förhandla fram det absolut bästa alternativet för värmekunderna! Det är aldrig försent att lyssna, tänka om och kanske backa. Blir det till slut en prestigefråga tror jag att Du faller…ner.

  9. Socialdemokraterna och V:s förstahands alternativ är att behålla anläggningen själv. Koalitionen, som är i majoritet har sagt att de ska sälja. Vi kan enas att behålla allt om de kommer till samma slutsats.

  10. Haparanda Värmeverk
    Stockholms Energi var Sveriges största energibolag med över 1 milj.kunder innan försäljning till det finska företaget Fortum i början på 90-talet.
    Efteråt har ansvariga politiker ångrat affären och sagt att dom blev ”förda bakom ljuset”, alltså lurade.Konsulter övertygade politikerna att det var omöjligt att behålla verksamheten i egen regi.
    Det fanns en insändare i tidningen Ny Teknik året efter förvärvet.
    Fråga från en kund: ”Varför höjer Fortum priset på fjärrvärme från 67 öre/kWh till 84 öre/kWh?”
    Svar från Fortum: ”I Stockholm är allting dyrt”.

  11. Finns fler skatter än bolags- och kapitalskatt.
    Google ”Why Luxemburg is considered a tax haven”
    Luxembourg charges foreign corporations an extremely low tax rate to send money into and out of the country. Corporations that funnel profits through Luxembourg are charged around 1%. This is a huge incentive for large corporations that have the opportunity to save billions in corporate tax bills by moving cash to Luxembourg at such low rates.

    Finns fler skatteparadis i EU än Luxembourg.

  12. Ferrum: …och ja, jag vill behålla Värmeverket i egen regi och jag är helt på det klara med att jag och Anders tycker olika i den frågan. Vi borde dock tycka lika i frågor som att man i en affär av denna storleksordning, ska kunna ta del av ett antal ofärgade alternativ. Så är det inte nu.

  13. Ferrum: Jag hittar inte svaren, men du kanske kan hjälpa mig att finna svaren på dessa frågor:

    2. Varför inte sätta sig ner med Torneå och ge dem en chans att arbeta fram ett avtal med er?
    3. Varför inte offentlig upphandling?
    4. Hur har ni involverat HVV’s kunder i affären?
    5. Varför har ni så bråttom att klubba igenom affären om målet är att ge Haparandaborna ett så bra utfall som möjligt?

    Tack på förhand.

  14. Intressant hur sossarna ändrat sig från att ”enda rätta är att inte sälja” till att ”enda rätta är att sälja till torne”, eller har jag förstått det fel?

  15. Patrik V. : Anders R. har faktiskt svarat på dina frågor. Det enda som är skillnad är att du vill behålla och Anders R. vill sälja delar av värmeverket. Äta kakan eller behålla kakan?

  16. ….hyran hade blivit närmare 500 miljoner…under 25 år…

  17. Anders Rönnqvist: Jag vet att en formell offert från Torneå saknas, därav frågan som fortfarande är obesvarad liksom de övriga frågorna jag ställde.

    Jag har faktiskt ingen större förhoppning om att du kommer att svara på dem, utan jag räknar med att du fortsättningsvis också undviker att svara på mina frågor…men jag gör ett sista försök:

    Anders Rönnqvist, kan du ta dig tid att svara på mina frågor?

  18. ….forts hyra av lokaler vi varken behövde eller hade råd med…
    Hur övertänkt var det?

  19. Jag upprepar…Vi saknar idag en formell offert från Torneå för att kunna göra denna jämförelse. Dessutom blir de två alternativen som att jämföra äpplen och päron. Såklart ska alla underlagen fram inför beslut. Detta är ett fundamentalt krav vi alltid ställer i Sjukvårdspartiet men ofta kritiseras för av de övriga partierna. Vi vill ha öppenhet och transparens så långt det är möjligt för att våra skattemedel används effektivt.
    När S tog beslut om ”gropen” 2013 körde man över 50% av fullmäktige som var emot beslutet…….forts

  20. Anders Rönnqvist: ”Motiven till att överhuvudtaget sälja del av värmeverket är dels att tillföra kompetens-och synergieffekter av en gemensam verksamhet dels att affären kommer rätt i tiden då affären tillför kommunen kapital för att ge utrymme till andra behövliga investeringar…”.

    Detta var din motivering men ingenstans kan jag finna svaret på alla mina frågor. Lite luddigt inlindat kan jag finna svar på första halvan av fråga 1, men inte mer än så.

    Men ok, hoppa över fråga 1.

    Jag ser dock fram emot dina svar på resten av mina frågor.

  21. Man kan verkligen fundera över varför det är så känsligt att låta en extern aktör jämföra de olika anbuden samt alternativet om eget ägande av Värmeverket. Bengt W:s förslag är det enda riktiga för att kunna ta ett så stort beslut i kommunfullmäktige. Kan Anders R redovisa varför man är emot en objektiv jämförelse. Finns det något annat i förhandlingen med Vasa Värme som vi medborgare inte känner till?
    När Anders R var i opposition skulle alla papper på bordet men numer är det inte viktigt att ge korrekt underlag till beslutsfattarna.

  22. Patrik Vähäjärvi..jag utgår ifrån att Du läst mina inlägg i denna debattrunda ovan, men ………?
    Hur många gånger ska jag behöva upprepa motiven..?

  23. Anders Rönnqvist: ”Det finns inga andra motiv till affären är att ge haparandaborna ett så bra utfall som möjligt.”

    1. Varför då inte fortsatt äga 100% av HVV? Vad/hur har ni gjort för att komma fram till att ett 100%-igt ägande på sikt, är sämre än att sälja 51%?

    2. Varför inte sätta sig ner med Torneå och ge dem en chans att arbeta fram ett avtal med er?

    3. Varför inte offentlig upphandling?

    4. Hur har ni involverat HVV’s kunder i affären?

    5. Varför har ni så bråttom att klubba igenom affären om målet är att ge Haparandaborna ett så bra utfall som möjligt?

  24. Hur kommer du fram till att det är den säkraste placeringen. Då skulle ju alla göra det. Om det är så fortsätter vi ju äga 49%…
    Har du inte läst motiven ovan….ett mer sammansatt motiv…

  25. Det finns inget som är säkrare än energi i framtiden, Anders. Det är anledningen till att Vasa värme vill köpa, och varför kommunen ej bör sälja.

  26. Motiven till att överhuvudtaget sälja del av värmeverket är dels att tillföra kompetens-och synergieffekter av en gemensam verksamhet dels att affären kommer rätt i tiden då affären tillför kommunen kapital för att ge utrymme till andra behövliga investeringar, då underhållet av våra anläggningstillgångar är kraftigt eftersatt sedan decennier.
    Bengt…Det finns inga andra motiv till affären är att ge haparandaborna ett så bra utfall som möjligt.
    Oavsett i vilken konstellation värmeverket ägs-och drivs är framtiden osäker.
    Ingen har facit.

  27. Haparanda har inte gått back de senaste 4 åren och årets resultat blir ca 30 miljoner i överskott. Däremot finns det problem med budget och kostnadsbild på Socialnämndens område. Haparanda är nu en förebild för hur en liten Norrlandskommun skött sin ekonomi. Men det är klart att det finns investerings önskemål och behov som är stora så man måste vara fortsatt försiktig så inte kostnaderna drar iväg.

  28. forts. S- förslaget röstades ner av Koalitionen med rösterna 18-11. Vi vill ha klara underlag om ska sälja ett vinstgivande företag som kommunen äger till 100 procent.

  29. Om Haparandas kommunledning vill vara seriös så sätter man sig ner med Torneå och diskuterar igenom affären. Med Vasa värme har man förhandlat över ett halvt år, Torneå ska fixa det på några veckor. S föreslog att man tar ett professionellt analysföretag som kan jämföra buden från olika intressenter, men också om kommunen äger den själv så att man kan få en tydlig ofärgad analys att ta ställning till, det här är en av de större affärer som kommunen genomför. Så Anders visa att du värnar om skattebetalarna och inte har andra utgångspunkter.

  30. Upphandla en professionell opolitisk jurist i en sådan stor affär allt för att få objektivitet i affären och större trygghet för skattebetalarna! (Läs även sign. ”Märkligt” ovan.) Vad säger revisorerna vad har dom för kompetens. Många små kommuner har tyvärr låg kompetens inom ekonomi och affärsjuridik!

  31. Sen vem som äger företaget som vill köpa eller var deras bankkonton finns, är helt ointressant.
    Om det nu inte finns oegentligheter, bedrägerier, konkurser och penningtvätt i bakgrunden.
    Se bara på gropen….
    Vad jag förstår är budgivarens ekonomi solid och tillgångar finns.
    För både renoveringar, utbyggnad av och nyinvesteringar i värmeverket.
    Har Torneå det som krävs?

  32. Vi har meddelat Torneå Stad att beslutet om försäljningen framskjuts till den 13.1 2020.
    Torneå har därför möjlighet att formulera en professionell offert på de delar i ett tänkt köp som är relevanta. De har tillgång till samtliga handlingar som vi har med Vasa Värme H AB, varför de med lätthet kan justera dessa så de passar Torneå som motpart. Vi har därför tiden fram till vårt extra kommunfullmäktige att ta slutlig ställning till offerterna.

  33. En liten fråga bara:
    Borde kommunen över huvud taget ha köpt majoriteten i värmeverket av vattenfall?
    Vad har det kostat hittils och vilka framtida kostnader är att vänta om inte värmeverket blir sålt?

  34. Stopp och belägg och helst fler sansade inspel för att våra medborgare ska få en mer saklig och nykter uppfattning om den tänkta köparen Vasa Värme Holding AB.
    Vasa Värme Holding AB och Vasa Värme Kalix AB är svenska bolag som beskattas i Sverige. Den presumtiva köparen VasaVärme Holding AB är inget riskkapitalbolag.
    Bolaget är långsiktiga ägare av värmeverk. Googla gärna på begreppet ”riskkapitalbolag”….Luxenbourgh är inget skatteparadis. Lyder under samma EU lagar som Sverige. Kapitaltransaktioner som berör de svenska bolagen passerar svenska bankinstitut som lyder under svenska lagar

  35. Barkråttan: ”Man får som man röstar!”. Du går väl inte runt och tror att det blir bättre med sossepolitik?

  36. Så där ja!! Bra Westman att någon kan och vill ta reda på saker. Måste det verkligen vara så att varenda kommunledare måste få egen grop och minnesmärke i Haparanda kommun. Det enda kommunledare som gjort positivt till vår kommun är Karungibo.

  37. Nog är det märkligt att det lokala sjukvårdspartiet är ointresserat av vart någonstans kommunens och kommunmedborgarnas pengar hamnar. Läste för övrigt Waaras insändare i förra veckans HB. Synnerligen träffande beskrivning av den ”närodlade politiken”.
    Ta mig fan, trodde jag aldrig skulle säga det, men nog skulle det vara bra om Waara återkom till kommunhuset. Ordning och reda!

  38. Jag skulle utan vidare ta kontakt med Torneå. Varför göra saken så komplicerad med Luxemburgägda intressenter. Torneå ligger på några meters avstånd och har kapacitet att värma upp ”halva Norrbotten”. Finland satsar på kärnkraft och Sverige lägger ner kärnkraften. Var kommer låga elpriser att finnas? Redan idag har det börjat komma in klagomål på höga elpriser i Sverige, och vad kommer då att ske med elpriserna då Sverige släcker ner fungerande kärnkraft? Bistra tider väntar Svensson.

  39. Nog kan man tycka att det är märkligt att de som förhandlar för kommunens räkning inte har något som helst uppfattning om vilket bolag som är motparten. Rönnqvist som suttit med i förhandlingar har ingen aning om att Vasa Värmeverk inte skattar i Sverige och har Luxemburg som sitt säte. Antagligen hade Tornberg gett samma svar.
    Nej nu är det tid för omtag. Gör om och gör rätt. Det finns ett regelverk som reglerar hur kommuner skall hantera försäljning av kommunal egendom. Vid försäljning skall anbudsförfarande gälla och ingen ”hemlig klubb” där några personer leker affärsmän.

  40. Inte vet jag om dessa ”gropar” och liknande som hände med föregående partier heller var så mycket att skryta om?

    Kommunen går back på flera områden men man kör på samma ekonomiuträkningar år ut och in. Man kanske skulle fundera på att ha ekonomer som kan räkna bättre och lägga pengarna på det kommunen behöver så som skola, vård, och vägar osv.

  41. ll:

    Dem får väl någon muta.

    För Torneås bud duger ju inte alls, fast det är samma belopp det handlar om.

  42. man kan ju anse att kommunens folk tex Tjänstemän och politiska styrelse vet vilka dom avser att göra affärer..här finns mycket för tex HB att ”Rota” i utan att ta politisk hänsyn…låt mig påminna om Stockholmsalliansens rent ut sagt underliga affärer…

  43. Har vissa av Haparandas politiker betalt av och i det fördolda tjänar andra än kommunborna?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka