fbpx

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

Vindkraftverk. Foto: Marianne Berglund

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

 1. Genom att reglera flödet från vattenmagasinen till vattenkraftverken så kan Vattenfall använda billiga vindkraften maximalt när det blåser, i princip är det detsamma som att Vattenfall kan redan lagra vindkraft.

 2. Hur skulle det ställa sig om de som äger hus i byn skulle bli inlösta på samma sätt som LK gör i Malmfälten. Skogsmarkerna och rennäringen påverkas marginellt och byborna kan köpa sig hus i någon närliggande by eller bygga nytt i Pajala. Då finns det bara vinnare.

 3. På 1600-talet sa dåvarande rikskanslern Axel Oxenstierna – ”jag behöver ingen koloni – jag har ju Norrland”! Så är det än i dag. Exploateringen av Norrbotten/Norrland fortsätter med fagra löften från förmyndare staten Sverige. När ska vi lära oss att vi här uppe är alltid de stora förlorarna. Se på Jokkmokks kommun vad har dom fått utav att fått offra sina älvar? Inte är de mycket , Att inte vattenfall och staten skäms. Och inte ska vi väl i den vildaste fantasi tro att vi kommer få de bättre än Jokkmokks kommun? Och nu tar vattenfall till hjälp LKAB VD som ska besöka käymäjärvi och Pajala kommun och skrämma dom till att gå med på vindkraften . Och att satsningarna i norr kan inte bli av ifall vindkraften uteblir? Är ju skrattretande om inte annat. Nä bygg vindkraften söderut och sluta skicka elen från de utbyggda älvarna som kan försörja våra industrier och folket som bor här uppe. De räcker nu . Låt oss inte bli utnyttjad igen.

  • Under senaste veckan har det öst förbi outnyttjad gratis energi från nordväst, vi har inte råd att enbart huttra åt det.

 4. Varför inte använda blåsiga Lumivaara området? Mitt emellan Käymäjärvi, Särkimukka, Keräntöjärvi och Kihlanki? Vägar finns från flera håll och där störs endast rennäringen marginellt. De går att muta, vilket ökar deras lönsamhet. Det gör ju Kaunis Iron och alla vinner på det.

  • Lumivaara berget, höjd 449 m, närmaste by Keräntöjärvi 13 km, Palolaki berget nära byn skymmer, övriga närmaste byar inom 17 – 18 km.

   Käymävaara berget, höjd 348 m, vid byn Käymäjärvi, hela byn inom 3 km.

 5. Vindkraft är bara skit
  Inte ska vi baxa dem hit
  Här ska råda lugn och ro
  I vindkraftsby vill ingen jävel bo

 6. Löften om vägar och internet och badhus m.m? Vägar och internet är de väl staten som ska stå för ? Inte behöver vi vindkraften för att få de vi ska ha . Varför igen offra våran natur för södra Sveriges el brist .? Hur dumma är inte folk och politiker här i norr?

 7. Nåja, som känt är så är ortsborna där ganska fyrkantiga. Kortsiktigt tänkande och slira i gamla hjulspår är Pajala känt vida över. Utvecklingsrädsla råder. Heja Vattenfall.

  • Det är inte att slira i gamla hjulspår när man ex vill kräva att vindkraften (statligt i detta fall) gynnar bygden mer än den gör idag. Istället för att i vissa fall skada …

  • Ja men du tycker de är kul att bo i ett industriområde ? Och veta att elen som produceras inte kommer ge dig något ? Inte ens billigare elpriser .Nog slirar jag hellre i gammla hjulspår än att ännu en gång bli utnyttjad av södra Sveriges välbefinnande. Hur tror du att du kommer att bli berikad av en vindkraftspark i kommunen?

 8. Hej Vattenfall och LKAB (?)!
  Har läst i tidningen, HB, att ni (staten) ska komma till Pajala och säga vad som är ”rätt” åsikt om vindkraften i Pajala Kommun. Pajalaborna kan inte tänka själv?
  Vi förväntar oss stora löften till våra trakter nu!
  Som någon skrev: en renoverad grusväg och internet till Käymäjärvi räcker inte.
  Vi väntar med spänning!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen. 

Startar ungdomsförbund

SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, har väckts till liv i Haparanda efter årtionden av frånvaro.
– Jag får chansen att påverka politiken och göra ungdomars röster hörda, säger Anna Ollinen, 17 år.

Särkilax Maria skapad av ett enda stycke

Det var bara ett år sedan som det definitiva beslutet togs att uppföra en staty vid Särkilax kyrka norr om centralorten Övertorneå. Nu är statyn som döpts till Särkilax Maria uppförd och i lördags invigdes den.