Vill få in fler tester från unga Norrbottningar

Unga Norrbottningar har inte gått och testat sig för coronaviruset i den utsträckning som Region Norrbotten önskar.

500 slumpmässigt utvalda norrbottningar har fått möjlighet att testa om de har antikroppar mot coronaviruset och därmed är immuna mot covid-19.

Deltagandet i undersökningen är frivilligt, men uppges vara av stor betydelse för att kunna kartlägga smittan i länet och planera för vården framöver.

Enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten har provsvaren börjat trilla in. Dock inte från alla åldersgrupper.

– Det vi kan se är att de i åldrarna 20-30 år inte har gått och testat sig i samma utsträckning som vi skulle vilja för att få ett resultat och deltagande som överensstämmer med hur befolkningen faktiskt ser ut i Norrbotten. Jag vill verkligen uppmana alla som kan att ta den här chansen och samtidigt hjälpa vården, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Han upplyser vidare om att sista dagen för provtagning är på fredag den 5 juni.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Vill få in fler tester från unga Norrbottningar

  1. Unga som är upplysta har säkert reagerat på myndigheternas dubbla budskap. Många har ju blivit nekade test. Varför skall då ungdomar lyssna på myndigheterna när det passar denna gång?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.