fbpx

Villa brann ner till grunden i Haparanda

Villa i Haparanda brann ner till grunden. Räddningstjänsten lyckades rädda grannhusen. Foto: Anneli Sundbom

En villa i centrala Haparanda brann ner till grunden.

Brandlarmet kom in 21.36 och vid kvart i tio på onsdagskvällen hördes sirenerna när flera brandbilar ryckte ut till en villabrand i Haparanda.

Det var mittenhuset i en länga med tre kedjehus som hade börjat brinna.
– Det hade nog brunnit ett tag  innan någon larmade för när vi kom till platsen var det redan en fullt utvecklad brand, säger räddningstjänstens insatsledare Fredrik Wuopio.

Inga personer kom till skada  en person fick tillsyn av ambulanspersonal

Räddningstjänsten från Haparanda fick förstärkning från Torneå, Övertorneå och Kalix, ett tiotal enheter var på plats och en extra insatsledare från Luleå anslöt efter drygt en timme.

Även polisen var på plats och området spärrades av under släckningsarbetet.

Räddningsinsatserna koncentrerades på att förhindra spridning till de två övriga kedjehusen i huslängan, vilket de lyckades med.

– Vid halv tolv kändes det som risken för spridning var under kontroll, säger insatsledaren till HB.

En faktor till att spridningen lyckades förhindras var att en grävmaskin kunde assistera.

– Vi har grävt av partierna som sammanbinder husen och koncentrat oss på huset i mitten, säger Robert Roslund, extra insatsledare från Luleå.

Räddningstjänsten använde även ett så kallat höjdfordon, en brandbil utrustad med lyftkran, så branden kunde vattenbombas uppifrån.

Några av räddningstjänsten enheter blir kvar på brandplatsen över natten för att övervaka branden, resterande kunde lämna platsen strax efter klockan 12.

Uppdatering klockan .07.14:

Räddningstjänsten hade lämnat platsen. Huset som brann i mitten av kedjehuslängan är nedbrunnet till grunden men båda grannhusen har klarat sig förhållandevis väl.

Räddningstjänstens insatsledare Fredrik Wuopio är nöjd med deras insatser.

– En länga med kedjehus där mittenhusest brinner  i fullt utvecklad brand och de två andra husen klarar sig. Då är det bra, sade Wuopio efter några timmars intensiv brandsläckning.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Villa brann ner till grunden i Haparanda

  1. ihan uskomaton taidonnäyte palomiehiltä, että viereiset talot säästyivät. Ihan liikuttunut olen. Aploodeja!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka