En ny inventering utförd av Skogsstyrelsen avslöjar att skadorna på unga tallar till följd av viltbetning, särskilt från älg och andra hjortdjur, har ökat betydligt i Norrbottens län. Hela 12 procent av ungtallarna har drabbats av skador det senaste året, en siffra som överstiger målet på maximalt fem procent. Skadorna orsakar varje år tillväxtförluster nationellt motsvarande miljardbelopp.
Resultaten för de nordliga länen, inklusive Norrbotten, visar en försämring jämfört med tidigare inventeringar. Skadorna för ungtallar i Norrbotten har ökat till 12 procent, vilket är en oroande ökning och en tangering av de högsta betesskadorna som någonsin uppmätts i länet.
Tallen är attraktiv mat för älgar, rådjur och andra hjortdjur. När träden betas för hårt skadas de, och i värsta fall dör. Därför görs sedan mer än 20 år tillbaka inventeringen av hur omfattande betesskadorna är på ungtallar. Man försöker hitta en balans mellan viltstammens storlek och mängden foder i skogen för att minska skadorna och förlusterna.
På en nationell nivå ligger skadenivån på 11 procent i årets inventering, en liten minskning jämfört med tidigare år. Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen, menar att minskningen inte är tillräcklig med tanke på de insatser som gjorts.
– Älgstammen har minskat och skogsägare satsar allt mer på tall, vilket är de två kraftfullaste åtgärderna. Det är bekymmersamt att vi trots det ännu inte ser större förbättringar nationellt även om det finns ljusglimtar. Det är viktigt att alla aktörer enträget fortsätter med det långsiktiga arbetet, säger Ebba Henning Planck, i Skogsstyrelsen pressmedelande.
Skogsstyrelsen rapporterade 2019 att de minskade tillväxteffekterna till följd av viltbetet orsakar en kostnad på upp till 7,2 miljarder kronor per år för skogsbruket och skogsindustrin.
1 kommentar på “Viltbete kostar skogsindustrin miljarder”
Djuren måste ju också äta. Älgen är nog inte problemet . Utan skogsbolagen som skövlat vår skog och mark.