fbpx

Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

Ungskog sönderbetad av älg, i närheten av Långå, Härjedalen. Foto: Maria Syrjälä, Skogsstyrelsen

En ny inventering utförd av Skogsstyrelsen avslöjar att skadorna på unga tallar till följd av viltbetning, särskilt från älg och andra hjortdjur, har ökat betydligt i Norrbottens län. Hela 12 procent av ungtallarna har drabbats av skador det senaste året, en siffra som överstiger målet på maximalt fem procent. Skadorna orsakar varje år tillväxtförluster nationellt motsvarande miljardbelopp.

Resultaten för de nordliga länen, inklusive Norrbotten, visar en försämring jämfört med tidigare inventeringar. Skadorna för ungtallar i Norrbotten har ökat till 12 procent, vilket är en oroande ökning och en tangering av de högsta betesskadorna som någonsin uppmätts i länet.

Tallen är attraktiv mat för älgar, rådjur och andra hjortdjur. När träden betas för hårt skadas de, och i värsta fall dör. Därför görs sedan mer än 20 år tillbaka inventeringen av hur omfattande betesskadorna är på ungtallar.  Man försöker hitta en balans mellan viltstammens storlek och mängden foder i skogen för att minska skadorna och förlusterna.

På en nationell nivå ligger skadenivån på 11 procent i årets inventering, en liten minskning jämfört med tidigare år. Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen, menar att minskningen inte är tillräcklig med tanke på de insatser som gjorts.

– Älgstammen har minskat och skogsägare satsar allt mer på tall, vilket är de två kraftfullaste åtgärderna. Det är bekymmersamt att vi trots det ännu inte ser större förbättringar nationellt även om det finns ljusglimtar. Det är viktigt att alla aktörer enträget fortsätter med det långsiktiga arbetet, säger Ebba Henning Planck, i Skogsstyrelsen pressmedelande.

Skogsstyrelsen rapporterade 2019 att de minskade tillväxteffekterna till följd av viltbetet orsakar en kostnad på upp till 7,2 miljarder kronor per år för skogsbruket och skogsindustrin.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

  1. Djuren måste ju också äta. Älgen är nog inte problemet . Utan skogsbolagen som skövlat vår skog och mark.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.