fbpx

VM-guld gav massivt firande i Haparanda

Haparandas gator fylldes av segerrusiga VM-firare. Foto: Läsarbild
Haparandas gator fylldes av segerrusiga VM-firare. Foto: Läsarbild

HAPARANDA/TORNEÅ: Finland blev på söndagens sena kväll världsmästare i ishockey, efter att ha besegrat Kanada. Traditionsenligt firade finländare det i Haparanda.

Sverige blev utslaget av Finland i VM som arrangeras i Bratislava, Slovakien.

Mötet med Ryssland skördade ännu en seger och Finland fick då möta Kanada i finalen, som gick under söndagskvällen.

Det blev en spännande final där de otippade segrarna Finland räknade in tre mål, mot Kanadas ett mål.

Finland mönstrade ett lag med många debutanter, som ställdes mot NHL-proffs. Finland lyckades genom sisu och samspel, som ett lag, besegra de mer rutinerade spelarna i motståndarlagen.

Kort efter slutsignal ringlade en bilkaravan med firande hockey-fans över gränsen och fyllde Haparandas gator, en festlighet som pågick ett par timmar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “VM-guld gav massivt firande i Haparanda

 1. Ett stort Grattis till det finska landslaget och ledningen. Ni har gjort något fantastiskt stort, ja en bragd, som vann VM guldet. Jag är svensk, men måste säga att jag skrek enormt högt av glädje då Ni vann, därtill var jag tårögd av all glädje. Ni har gjort så otroligt bra, vilket ingen förväntade av Er – Ni var ju inga ”NHL miljonärer”- Nej! Ni var ju bara ”vanliga”, ödmjuka killar, som hade båda fötterna på jorden. All heder till Er! Hyvä Suomen pojat!

 2. VM varje år behövs inte. Inför VM vart fjärde år så blir det något extra…

  Titta på fotbollens modell…

 3. Supporten,
  Så det var en svensk som brände flaggan då? Ser man på. Vad beror det på att någon random finns fick skulden? Fake news? Rasism? Allmänt hat mot Finland eller bara bitterhet? Låter det vara osagt, ville vara påpeka att bränna flagga inte tillhör hockeyn. Huliganer och banditer kan hålla sig till det mesiga sporten man kallar för fotboll.

 4. Är väl inte så farligt med lite sång och tutande… kolla hur det ser ut i t.ex södertälje när syrianer firar nyår… är som krigszon med bomber i flera dagar

 5. Kaapo Kakko har vunnit 2 VM Guld 2019,magnifik och kul att se vad man

  vinner framtiden och Team Finland slog Kanadan som är ishockeyn Goljat.

  Bragd det är och kan firas ordentligt.Hyvä Suomi!

 6. Bra gjort av finska landslaget men varför komma till haparanda och leva rövare?, men verkar som med allt annat typ som bärplocking,fiske,jobb,skoterkörning och jakt.

 7. Bor många finländare i Haparanda, sen gör vi ju mycket tillsammans med tornio, vad är problemet?

 8. Flaggbränning av den svenska flaggan!? Jo, det finska ”svenskhatet” är ju allmänt känt. Vad kan det bero på att finnar hatar Sverige och svenskar så mycket? Mindervärdeskomplex? Rasism? Uppfostran? Kultur?
  Varför flyttar inte de som hatar Sverige och svenskar från Sverige istället för att sprida sitt hat och sin skräpkultur här i Sverige?

 9. Hyvä Suomi:
  Fast senast, när svenska flaggan brändes så var det ingen från grannlandet som brände den. Var själv på plats och det var ingen finländare som tände eld på flaggan, men de fick skulden givetvis. Just saying.

 10. Värst vad många är bittra att det firades igår i Haparanda. Komigen, det är väll knappast så farligt att grannlandet firar VM guld , då det var alla tiders skräll, hur ofta händer inte det? Låt folk ha det roligt. Måste tillägga att man kan ha roligt utan skadegörelse eller som senast, att det svenska flaggan brändes…då har det gått för långt. FIRA men bete er inte som svin. Allting tog ju slut relativt fort och nu är lugnet återställt, nu kan Haparandaborna klaga på något annat istället.

 11. James Blakeson/
  Anledningen är att här i Haparanda kan de bete sig hur som helst, polisen gör inget, inga normala medborgare i Haparanda reagerar.
  Skrik, skrän, droger, fyllerier, vansinneskörning, bråk, skadegörelse, nerskräpning,osv. Nä, i Finland vågar de inte bete sig som svin som terroriserar omgivningen – där tar polisen tag i skiten. I Haparanda är vad som helst fritt fram, ingen polis gör ändå något, för det finns ingen polis.

 12. bra gjort av Finland, hockey är ju en lagsport en stark vilja och lagmoral räcker långt…Grattis till guldet

 13. Stort grattis till Guldet Finland. Ni gjorde en bragd och visade hur man skall kämpa för sitt lag och sitt fosterland och samtidigt vara stolt över det. Om det var någon som var värt detta guld så var det ni

 14. Varför kommer de och firar till Sverige när dom vinner mot Kanada???
  Är Sverige Big Brother för Finland ???

 15. Hockey är tydligen stort i Finland. Till och med finnarna firar ett VM-guld i hockey mer i Sverige än Svenskarna gör själva då Sverige vinner 😀

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka