fbpx

15 procent dyrare el i länet

I Norrbottens län har elkostnaden ökat med 15 procent.

I elprisområde 1 som ligger i norr låg medelpriset från 1 juli 2021 till 30 juni 2022 på 69,3 öre medan det i elprisområde 4 låg på 144,6 öre, en skillnad på 75,4 öre/kWh exkl moms.

Kostnaden skiljer också mellan länets kommuner, 26 procent skiljer mellan kommunerna med högst och lägst elkostnad i Norrbottens län, visar Nils Holgerssongruppens kartläggning.

Kartläggningen visar att när elhandelspriset rusar blir den totala elkostnaden lika stor som fjärrvärmen eller högre för många hushåll. Detta trots att mängden el motsvarar endast en fjärdedel av värmen i huset.
Flera elnätsföretag flaggar för att även elnätsavgifterna kommer att behöva höjas kraftigt inom kort.

Ökade elpriser slår även mot avgifterna för vatten, fjärrvärme och avfall.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “15 procent dyrare el i länet

 1. Ja elpriset har stigit tack vare den Rödgröna politiken som förts. Centern och MP har ju länge lobbat för nedläggning av Kärnkraft och att elproduktionen mer och mer skall produceras. Nu ser vi resultatet. Dom röda ville ju vara kvar vid makten så dom godtog dom gröna partiernas politik. Ny elintensiv industri i Norrbotten kommer att driva upp elpriset än mer. Kom också ihåg att det lobbades från myndighetshåll att i princip förbjuda vedeldning.

 2. RM, du argumenterar mot dig själv! Att stängning som Vattenfall gjort rent av ekonomiska skäl av kärnkraften minskat el-produktionen i landet, för att sedan som ”arga män” vara emot att vi exporterar överskottet av el till andra länder! För mig verkar att vi har tillräcklig med el i landet Sverige, speciellt efter valet!

  • icke faktan igen: Energiskatten för kärnkraft har höjts flertalet gånger men sista gången blev höjningen så hög att det inte lönade sig att driva kärnkraftverken. Kort och gott sossarna tillsammans med MP bidrog till att kärnkraften på ringhals 1 och 2 lades ned. En uppstart av dessa kärnkraftverk skulle kunna ske men då måste lagstiftningen ändras och det är möjligt med en ny regering på rosenbad.

   • Det var väl linje 2 (sossarna och folkpartiet) som vann folkomröstningen 1980, med ungefär lika många röster som linje 3 (centern, kds och kommunisterna)? I vilket fall som helst – inte behöver vi kärnkraft, bara vi behåller vår egen el där den produceras!

 3. det var högerpartierna i sverige som genomförde denna liberala politik inom energi branschen. vilket innebar att man lämna över vår lands energi försöjrning till privata företag. de är väl ok enl liberal politik där allt som är bra för oss skattebetalare ska överföras till kvartalskapitalisterna. och där är vi faktiskt nu. högern tycker de är bra att privata energibolag redovisar extrema vinster bara under ett kvartal. men visst är det nått fel i den liberala politiken där elföretagen redovisar övervinster och där arbetarfolket går på knäna för att klara av dessa extrema höjningar av el fakturorna. visst är det ok enl centern och liberalerna och övriga högern att det är ju vårt liberala dna och då är det marknaden som ska styra allt. och går de åt fanders inom nån privat bransch men då ska vi skattebetalare gå in med stöd. liberal politik är privtisera lkab med flera statliga bolag och använd ev vinster till skatte sänkningar. där miljonärer redan bara betalar ca 10 % i skatt.

  • Real sosse: Hade vi inte haft sammarbeten om elförsörjning mellan länderna då hade inte vi haft hjälp om det krisar i vårat land med energi. Jag tycker samarbetet är ett tecken på solidaritet mellan länder. Nu är det faktiskt så att socialdemokraterna styrt landet och tagit del av vinsterna.

 4. Ser att jag (RM) har skrivit fel, det är Mp och ingen annan som orsakat energi krisen tillsammans med S

 5. Ja det var väl inget annat och vänta för sörlänningarna har skrikigt sig hesa hur orättvist det är att norrlänningarna har så lågt elpris.
  Det här bottnar ju till den vansinniga energi politik som S tillsammans med M
  bedrivit Renoverade kärnkraftverk för 15 miljarder och började beskatta anläggningarna så hårt att Vattenfall var tvungen att stänga dom
  Så här blir det när vi har inkompetenta politiker i regeringsställning För S var det viktigare att få sitta i regeringen än nå annat
  Vad är värre än när man läser i dagstidningar att staten har fått in hiskeliga 28,1 miljarder för all el export under september månad och nu kräver dom att vi ska börja spara på el Jag kommer då använda el som vanligt

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.