Satsar på diskrimineringsfrågor

TORNEDALEN: Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket uppdraget att genomföra särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare för att motverka kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier.

DO fick tillsammans med Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram en digital plattform med information och stöd till arbetsgivare för att förebygga och förhindra sexuella trakasserier i arbetslivet 2018 och nu har instanserna fått uppdraget att utveckla och sprida information om den digitala plattformen.

En undersökning visar att kunskapen hos arbetsgivare är låg om deras skyldighet att vidta aktiva åtgärder för att motverka olika former av diskriminering och därför ska Diskrimineringsombudsmannen göra insatser för att arbetsgivare ska ha kännedom om de nya bestämmelserna från 2017 i diskrimineringslagen som innebär krav på att vidta aktiva åtgärder utifrån de olika diskrimineringsgrunderna.

För att genomföra uppdraget får DO använda upp till 4,5 miljoner kronor under 2019. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 april 2020.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Satsar på diskrimineringsfrågor

  1. DO kan ju tröska sig igenom den statsproducerade tv-serien ”Midnattssol”.

  2. Jag själv har blivit diskriminerad och idiotförklarad av Haparandabostäder. Jag blev under flera år trakasserad och ofredad av en granne. Grannen spred lögner om mig i området och fick med dessa lögner andra grannar med sig. Baserat på hörsägen och lögnaktigt skvaller ansåg chefen på Haparandabostäder att JAG var problemet. Jag var sjukskriven för depression och blev av kallad för psykfall, blev utsedd till gnällspik och syndabock! Det gjordes inget emot grannen utan jag fick flytta.

  3. Förstår att diskrimineringsfrågan har huvudprioritet i glesbygden där språket befinner sig på individ nivå av många olika anledningar. Man kan ledas till kunskapskällan men äger rätten att vägra dricka därur.
    Regeringen, med sitt neutrala förhållningssätt uppmuntrar än vad som helst, huvudsaken folk är tyst i ödebygder och behåller sig till sin egen världsuppfattning. Diskriminering av minoriteter är en konsekvens av just regeringens politik störst bäst och mäktigast. Media kör med samma propaganda i många olika kanaler, ingen variation på perspektiven som grannländerna föredömligt förmedlar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.