fbpx

Satsar på diskrimineringsfrågor

TORNEDALEN: Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket uppdraget att genomföra särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare för att motverka kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier.

DO fick tillsammans med Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram en digital plattform med information och stöd till arbetsgivare för att förebygga och förhindra sexuella trakasserier i arbetslivet 2018 och nu har instanserna fått uppdraget att utveckla och sprida information om den digitala plattformen.

En undersökning visar att kunskapen hos arbetsgivare är låg om deras skyldighet att vidta aktiva åtgärder för att motverka olika former av diskriminering och därför ska Diskrimineringsombudsmannen göra insatser för att arbetsgivare ska ha kännedom om de nya bestämmelserna från 2017 i diskrimineringslagen som innebär krav på att vidta aktiva åtgärder utifrån de olika diskrimineringsgrunderna.

För att genomföra uppdraget får DO använda upp till 4,5 miljoner kronor under 2019. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 april 2020.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Satsar på diskrimineringsfrågor

 1. DO kan ju tröska sig igenom den statsproducerade tv-serien ”Midnattssol”.

 2. Jag själv har blivit diskriminerad och idiotförklarad av Haparandabostäder. Jag blev under flera år trakasserad och ofredad av en granne. Grannen spred lögner om mig i området och fick med dessa lögner andra grannar med sig. Baserat på hörsägen och lögnaktigt skvaller ansåg chefen på Haparandabostäder att JAG var problemet. Jag var sjukskriven för depression och blev av kallad för psykfall, blev utsedd till gnällspik och syndabock! Det gjordes inget emot grannen utan jag fick flytta.

 3. Förstår att diskrimineringsfrågan har huvudprioritet i glesbygden där språket befinner sig på individ nivå av många olika anledningar. Man kan ledas till kunskapskällan men äger rätten att vägra dricka därur.
  Regeringen, med sitt neutrala förhållningssätt uppmuntrar än vad som helst, huvudsaken folk är tyst i ödebygder och behåller sig till sin egen världsuppfattning. Diskriminering av minoriteter är en konsekvens av just regeringens politik störst bäst och mäktigast. Media kör med samma propaganda i många olika kanaler, ingen variation på perspektiven som grannländerna föredömligt förmedlar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka