fbpx

Satsar på diskrimineringsfrågor

TORNEDALEN: Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket uppdraget att genomföra särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare för att motverka kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier.

DO fick tillsammans med Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram en digital plattform med information och stöd till arbetsgivare för att förebygga och förhindra sexuella trakasserier i arbetslivet 2018 och nu har instanserna fått uppdraget att utveckla och sprida information om den digitala plattformen.

En undersökning visar att kunskapen hos arbetsgivare är låg om deras skyldighet att vidta aktiva åtgärder för att motverka olika former av diskriminering och därför ska Diskrimineringsombudsmannen göra insatser för att arbetsgivare ska ha kännedom om de nya bestämmelserna från 2017 i diskrimineringslagen som innebär krav på att vidta aktiva åtgärder utifrån de olika diskrimineringsgrunderna.

För att genomföra uppdraget får DO använda upp till 4,5 miljoner kronor under 2019. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 april 2020.

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Satsar på diskrimineringsfrågor

 1. DO kan ju tröska sig igenom den statsproducerade tv-serien ”Midnattssol”.

 2. Jag själv har blivit diskriminerad och idiotförklarad av Haparandabostäder. Jag blev under flera år trakasserad och ofredad av en granne. Grannen spred lögner om mig i området och fick med dessa lögner andra grannar med sig. Baserat på hörsägen och lögnaktigt skvaller ansåg chefen på Haparandabostäder att JAG var problemet. Jag var sjukskriven för depression och blev av kallad för psykfall, blev utsedd till gnällspik och syndabock! Det gjordes inget emot grannen utan jag fick flytta.

 3. Förstår att diskrimineringsfrågan har huvudprioritet i glesbygden där språket befinner sig på individ nivå av många olika anledningar. Man kan ledas till kunskapskällan men äger rätten att vägra dricka därur.
  Regeringen, med sitt neutrala förhållningssätt uppmuntrar än vad som helst, huvudsaken folk är tyst i ödebygder och behåller sig till sin egen världsuppfattning. Diskriminering av minoriteter är en konsekvens av just regeringens politik störst bäst och mäktigast. Media kör med samma propaganda i många olika kanaler, ingen variation på perspektiven som grannländerna föredömligt förmedlar

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.