fbpx

Hushåll med höga elpriser kommer att kompenseras

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till hushåll som har drabbats hårdast av höga elpriser.

Under onsdagens presskonferens med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar meddelades att elpriskompensationen sker för tre månader, december, januari och februari till elkunder baserat på förbrukning.

Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2.000 kWh per månad.

Till dessa hushåll utgår en ersättning om 2.000 kronor per månad, alltså totalt 6.000 kronor.

Förslaget träffar över 1,8 miljoner hushåll och gäller i hela Sverige. Och pengarna kommer att betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det.

Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Hushåll med höga elpriser kommer att kompenseras

  1. När vi på landsbygden får skyhöga bränslepriser så kompenseras inget men om nån i storstäderna drabbas av höga elpriser som man själv valt så skall det genast kompenseras.
    Vad är näst skall vi kompensera dom som förlorar på börsen också??

  2. Nog skulle vi också behöva få kompensation för dom höga bränsle kostnaderna
    Vi är ju tvungna och använda bilen mer än dom som bor i storstäderna
    Denna klimat hysteri medför ju att allt blir avsevärt dyrare

  3. jag kan inte förstå varför man tar med ena handen och ger en viss mängd igen, är detta endast ett spel gör galleriet, min fråga behövs detta sätt pengarna där dom behövs istället, har man inte sett om sitt hus eller kalkylerat med kostnaden då får man väl skylla sig själv.

  4. Jag förstår inte människor i söder. Hur tänker man när man väljer rörligt pris? Jag känner ingen som har rörligt pris på elen. Sedan kommer jag aldrig upp till 2000KWh per månad, inte ens de kallaste dagarna i januari eller februari. Jag kommer inte ens upp till det när jag drar igång både metallsvarv eller metallfräsen som drar kopiösa mängder ström. Jag har uppenbarligen ett välisolerat hus.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.