fbpx

Hushåll med höga elpriser kommer att kompenseras

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till hushåll som har drabbats hårdast av höga elpriser.

Under onsdagens presskonferens med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar meddelades att elpriskompensationen sker för tre månader, december, januari och februari till elkunder baserat på förbrukning.

Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2.000 kWh per månad.

Till dessa hushåll utgår en ersättning om 2.000 kronor per månad, alltså totalt 6.000 kronor.

Förslaget träffar över 1,8 miljoner hushåll och gäller i hela Sverige. Och pengarna kommer att betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det.

Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Hushåll med höga elpriser kommer att kompenseras

 1. När vi på landsbygden får skyhöga bränslepriser så kompenseras inget men om nån i storstäderna drabbas av höga elpriser som man själv valt så skall det genast kompenseras.
  Vad är näst skall vi kompensera dom som förlorar på börsen också??

 2. Nog skulle vi också behöva få kompensation för dom höga bränsle kostnaderna
  Vi är ju tvungna och använda bilen mer än dom som bor i storstäderna
  Denna klimat hysteri medför ju att allt blir avsevärt dyrare

 3. jag kan inte förstå varför man tar med ena handen och ger en viss mängd igen, är detta endast ett spel gör galleriet, min fråga behövs detta sätt pengarna där dom behövs istället, har man inte sett om sitt hus eller kalkylerat med kostnaden då får man väl skylla sig själv.

 4. Jag förstår inte människor i söder. Hur tänker man när man väljer rörligt pris? Jag känner ingen som har rörligt pris på elen. Sedan kommer jag aldrig upp till 2000KWh per månad, inte ens de kallaste dagarna i januari eller februari. Jag kommer inte ens upp till det när jag drar igång både metallsvarv eller metallfräsen som drar kopiösa mängder ström. Jag har uppenbarligen ett välisolerat hus.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.