fbpx

Förslag: ”Bygg en Amfiteater i gropen”

Med en amfiteater i stan kan brottningsmatcher arrangeras – där publiken får uppleva hur det var under antiken med gladiatorer som tävlade mot varandra. Eller varför inte ordna allsångskvälla och på vintern kan cirkeln i mitten av arenan förvandlas till skridskobana. Foto: Anneli Sundbom

Bygg en amfiteater i gropen – där det kan hållas dans, landskamper, teater, bio eller rockkonserter. Det föreslår Sven Keskitalo som tycker att Haparanda behöver en samlingsplats för alla åldrar, för både kultur och idrott.
”Patan 1 och Patan 2 vid Victoriatorget skulle kunna byggas till en rekreations plats för Haparanda-Tornio medborgare och även för människor som besöker Haparanda.” skriver Sven Keskitalo i ett medborgarförslag till kommunen om vad gropen, som den kallas i folkmun, skulle kunna användas till.
”Vi fick en färdig grop vid Victoriatorget som skulle kunna göras om till en amfiteaterarena med sittbänkar efter sluttningarna och en oval eller rund dansyta i mitten. Vintertid kan dansytan beläggas med is där familjer kan lära sig åka skridskor under fritiden och helger.”
Nytt multicentrum
Sven Keskitalo föreslår att området Patan 1 och 2 omvandlas till fritids- och kulturcentrum för alla åldersgrupper i kommun.
”Haparandaborna har i alla tider haft en väl fungerande idrottsverksamhet på många områden. Engagemanget har varit stort bland funktionärer och föräldrar.Vad gäller kulturell verksamhet har engagemanget inte varit så starkt bland medborgarna i jämförelse med engagemanget i övriga delar av Sverige.”
– Jag tror att barn och ungdomar vill engagera sig men vuxenvärlden finns inte där på fritiden som förebilder, som kunniga ledare som stöttar i musik, teater och dans.
Både sport och kultur
Keskitalo skriver att det kan ha uppstått en uppfattning hos oss medborgare att det ena är viktigare än det andra. Han skriver i sitt förslag att uppfattningen i stort ute i världen är att båda behövs.
Barn, ungdomar, vuxna och äldre behöver alla röra på kroppen och uppleva sammanhållning och skapande i form av kulturella aktiviteter som konst, musik, dans etcetera.”
Kunskapen om hur man bygger en modern amfiteater finns, både i Sverige och ute i världen avslutar Sven Keskitalo sitt medborgarförslag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Förslag: ”Bygg en Amfiteater i gropen”

  1. Visst skulle Haparanda kommun satsa sina vinst pengarna från gropen till gropen och inte bara spara pengar. Fast det skulle vara bra investering till tillverkningsindustrin om man vill att staden har någon framtidstro. ..

  2. Jo bygg en amfiteater döp den till Simu/Fahlander teater. Oj vilket skådespel dom hade med Haparanda borna

  3. Ännu ett nytt luftslott det kommunen bör inse är att man måste få tillverknings industri till kommunen för att få trygga arbetsplatser.först då börjar inflyttning och det byggs nya hus .om tio år är det mest troligt halverad mängd elever i skolan och dubbelt så många pansjonärer i kommunen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN