fbpx

Antalet uppvandrande laxar som väntat

I juni och i början av juli har laxar vandrat upp enligt förväntningarna till Torneälven och Simo älv för att leka.

I ett pressmeddelande från finska Naturresursinstitutet Luke uppges att fram till den 12 juli vandrade 42.330 laxar upp i Torneälven, och fram till den 14 juli vandrade 2.819 laxar upp i Simo älv.

”På ekolodningsplatsen i Torne älv var det ganska liten aktivitet fram till 12–13 juni, men därefter ökade det dagliga antalet vandrande laxar snabbt till ungefär det tiodubbla. Enligt prognoserna vandrar lika många laxar upp i Torne älv och Simo älv denna sommar som under de senaste åren i genomsnitt”.

Det slutliga antalet uppvandrande laxar fastställs i augusti. I början av säsongen har man påträffat fler stora laxar än vanligen.

Vidare uppges att fiskare i Torneälven och i havsfisket utanför älven återigen har hittat laxar med skador i huden. Undersökningarna i anknytning till laxdöden fortsätter sommaren 2022 som ett samarbete mellan Livsmedelsverket och Naturresursinstitutet.

I Sverige fortsätter även Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) att undersöka hälsoproblemen hos laxar.

Fiskare ombes rapportera sina observationer på SVA:s webbplats https://rapporterafisk.sva.se

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Antalet uppvandrande laxar som väntat

  1. Exploateringen av Tapulimalmen har gynnat laxarna. Allt sedan malmkroppen frilades så har laxarna hittat bättre till sina lekplatser. Miljöberoende salter från malmfältens mineralrika berggrund har väglett laxarna ända sedan senaste istiden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN