fbpx

HaV stoppar fiske i områden med rika laxbestånd

I Astrid Lindgrens berättelse om Emil i Lönneberga finns historien om när Emil på ett förtjänstfullt sätt tjänade ihop pengar på att öppna och stänga grinden på vägen till marknaden. Dessa grindslantar använde sedan Emil till att köpa sockerdricka till faderns stora förtret. Den vanliga visan, förgrymmade unge, ja de allra flesta känner till vad resultatet av Emils gärningar brukade resultera i.

Men denna gången så protesterade Emil och utbrast: ”När jag inte har pengar så kan jag inte köpa sockerdricka, och när jag har pengar så får jag inte köpa sockerdricka. När i hundan ska jag köpa sockerdricka?”

På samma sätt är det med laxfisket. HaV väljer att fördela kvoter till områden där det finns väldigt små möjligheter att fånga lax och de områden där det finns rika bestånd av lax stoppas från att fiska. Och det är ingen engångsföreteelse. Sedan 2012 har en allt större del av kvoten lax blivit kvar i havet på grund av HaV:s fördelning av kvoterna. Är det då konstigt att man i ICES råd skriver att laxfångsterna har minskat? Får man inte fiska där lax finns, ja då blir det heller ingen laxfångst i statistiken.

Under 2021 var den svenska laxkvoten 29.200 laxar. 21.760 laxar fiskades upp. Enligt HaV så fångades 19.297 av dessa i Norr- och Västerbotten, 9.979 av dessa fångades av fiskare i Haparanda där fisket stoppades efter 16 dagars fiske. 7.200 laxar fördelades till områden där man under hela säsongen lyckades landa 2.463 laxar. Sammanlagt blev således cirka 7.400 laxar av kvoten ofiskade. Låter det rimligt?

2022 kommer den svenska kvoten att vara på drygt 17.700 laxar och kommer enbart att få fiskas norr om Åland. Det är väl ingen större gissning att HaV, om man väljer att fortsätta tillämpa sitt arbetssätt, stoppar laxfisket i Torneälvens havsområde när cirka 5.000 laxar har fångats. Inte heller nästa fiskesäsong lär HaV tillåta att den nationella laxkvoten fångas i sin helhet.

Sven Tornberg
Kommunstyrelsens ordförande Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “HaV stoppar fiske i områden med rika laxbestånd

 1. På tal om att ta hand om laxfiskare så är det stor skillnad om man jämför med vad man gör på finska sidan
  Det är många som har börjat hyra ut båtar, som fiskeguider, uthyrning av stugor osv…. men på svenska sidan kör man med tornedalska slogan ”ei se kannate ”

 2. Människan försöker styra naturen men hittills har man aldrig lyckats.
  Se på älgjakten då man fridlyste skjutning av älgkor och helt plötsligt hade vi för mycket älgar.
  Men nu har skogsbolagen med Sveaskog i spetsen lyckats med stenhårt argumentation att älgen förstör deras skog Och tyvärr har dom lyckats för dom styr nu med länsstyrelsen goda minne att vi skjuter ner älgbeståndet
  Om inte annat så utlyser man ”skyddsjakt” och länsstyrelsen ger tillstånd och jaga med helikopter.
  Nu hör man från många håll i Norrbotten att det finns inte älg att skjuta, och vad kan det bero på?

 3. Det är nog inte så dåligt ändå, att 7.400 ”extra” laxar fick simma upp i älven, det genererar många laxar om några år.
  Det är som med älgstammen, ju mer man skjuter på hösten, desto mindre med älg har man nästa höst.
  Svårare är det inte.
  Vi i Tornedalen borde bli bättre på att ta emot laxfiskare, det skulle ge många jobb och ge inkomster till affärer, matställen, stuguthyrare mm.
  En levande lax är mångdubbelt värd än en död.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.