fbpx

HaV stoppar fiske i områden med rika laxbestånd

I Astrid Lindgrens berättelse om Emil i Lönneberga finns historien om när Emil på ett förtjänstfullt sätt tjänade ihop pengar på att öppna och stänga grinden på vägen till marknaden. Dessa grindslantar använde sedan Emil till att köpa sockerdricka till faderns stora förtret. Den vanliga visan, förgrymmade unge, ja de allra flesta känner till vad resultatet av Emils gärningar brukade resultera i.

Men denna gången så protesterade Emil och utbrast: ”När jag inte har pengar så kan jag inte köpa sockerdricka, och när jag har pengar så får jag inte köpa sockerdricka. När i hundan ska jag köpa sockerdricka?”

På samma sätt är det med laxfisket. HaV väljer att fördela kvoter till områden där det finns väldigt små möjligheter att fånga lax och de områden där det finns rika bestånd av lax stoppas från att fiska. Och det är ingen engångsföreteelse. Sedan 2012 har en allt större del av kvoten lax blivit kvar i havet på grund av HaV:s fördelning av kvoterna. Är det då konstigt att man i ICES råd skriver att laxfångsterna har minskat? Får man inte fiska där lax finns, ja då blir det heller ingen laxfångst i statistiken.

Under 2021 var den svenska laxkvoten 29.200 laxar. 21.760 laxar fiskades upp. Enligt HaV så fångades 19.297 av dessa i Norr- och Västerbotten, 9.979 av dessa fångades av fiskare i Haparanda där fisket stoppades efter 16 dagars fiske. 7.200 laxar fördelades till områden där man under hela säsongen lyckades landa 2.463 laxar. Sammanlagt blev således cirka 7.400 laxar av kvoten ofiskade. Låter det rimligt?

2022 kommer den svenska kvoten att vara på drygt 17.700 laxar och kommer enbart att få fiskas norr om Åland. Det är väl ingen större gissning att HaV, om man väljer att fortsätta tillämpa sitt arbetssätt, stoppar laxfisket i Torneälvens havsområde när cirka 5.000 laxar har fångats. Inte heller nästa fiskesäsong lär HaV tillåta att den nationella laxkvoten fångas i sin helhet.

Sven Tornberg
Kommunstyrelsens ordförande Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “HaV stoppar fiske i områden med rika laxbestånd

  1. På tal om att ta hand om laxfiskare så är det stor skillnad om man jämför med vad man gör på finska sidan
    Det är många som har börjat hyra ut båtar, som fiskeguider, uthyrning av stugor osv…. men på svenska sidan kör man med tornedalska slogan ”ei se kannate ”

  2. Människan försöker styra naturen men hittills har man aldrig lyckats.
    Se på älgjakten då man fridlyste skjutning av älgkor och helt plötsligt hade vi för mycket älgar.
    Men nu har skogsbolagen med Sveaskog i spetsen lyckats med stenhårt argumentation att älgen förstör deras skog Och tyvärr har dom lyckats för dom styr nu med länsstyrelsen goda minne att vi skjuter ner älgbeståndet
    Om inte annat så utlyser man ”skyddsjakt” och länsstyrelsen ger tillstånd och jaga med helikopter.
    Nu hör man från många håll i Norrbotten att det finns inte älg att skjuta, och vad kan det bero på?

  3. Det är nog inte så dåligt ändå, att 7.400 ”extra” laxar fick simma upp i älven, det genererar många laxar om några år.
    Det är som med älgstammen, ju mer man skjuter på hösten, desto mindre med älg har man nästa höst.
    Svårare är det inte.
    Vi i Tornedalen borde bli bättre på att ta emot laxfiskare, det skulle ge många jobb och ge inkomster till affärer, matställen, stuguthyrare mm.
    En levande lax är mångdubbelt värd än en död.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF