fbpx

Avhandling om minoritetsspråk i skolan

Minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska behöver en självklar plats i skolan. Det konstaterar en ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet.

Enligt avhandlingen konstateras att svenska är det språk som dominerar i undervisningen samt skolans visuella uttryck, vilket ”osynliggör de nationella minoritetsspråken och förstärker svenskans starka position”. Vidare behandlas minoritetsspråken som ”enskilda moment i undervisningen, snarare än att integreras i det dagliga skolarbetet”.

– Grundskolan har en viktig roll i att stödja och främja minoritetsspråken, men mina resultat visar att det inte efterlevs i relation till språklagen och lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Språken behöver inkluderas som en naturlig del av skolans kultur i vardagliga aktiviteter och den visuella skolmiljön, säger Theres Brännmark, universitetsadjunkt, i ett pressmeddelande.

Enligt studien befäster den enspråkiga svenska normen i skolan ”maktstrukturer som försvårar användningen och utvecklingen av minoritetsspråk”.

– Att ge minoritetsspråk en självklar plats i undervisningen stärker inte bara elevernas språkliga och kulturella identitet utan bidrar också till ett mer rättvist och inkluderande samhälle, säger Theres Brännmark.

Avhandlingen bygger på analyser av läroplaner, observationer av en skolmiljö, intervjuer med lärare samt elever och lärarstudenters reflektioner kring deras språkliga erfarenheter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist. 

Nu är nya hotellet redo

Nu intar de första gästerna Matarengi Lodge, som tidigare var Hotell Tornedalia. Detta är turistföretaget Explore the Norths senaste turistsatsning. HB följde med på en visning några dagar innan franska turister intar hotellet. 

Tankar om landsbygdsutveckling

Under den kylslagna lördagsförmiddagen invigdes en ny station med bensintank som vore den en kyrka mitt i byn. HB talar med Carin Kerttu, främst bland jämlikar hos näringslivsorienterade Karl Gustav utveckling. 

Iskallt för elever och lärare på Laestadiusskolan

Eleverna sitter med täckjackorna på och lärarna är omsvepta av plädar. På Laestadiusskolan är det 16 grader inomhus. ”Jag blir lila om fingrarna och läpparna”, säger en av eleverna. ”Vi har anlitat en konsult som lokaliserat felet och hoppas snarast