fbpx

Besöksnäringen växer så det knakar

TORNEDALEN: Besöksnäringen inom destinationen Swedish Lapland växer från år till år och omsatte 2018 rekordsumman 7,1 miljarder. En ökning med sex procent jämfört med 2017.

De senaste 10 åren har besöksnäringen fördubblats i destinationen Swedish Lapland med nyetablerat företagande, ökad sysselsättning och fler skatteintäkter som följd. Nu klassas besöksnäringen som en av regionens mest snabbväxande basnäringar och omsättningen ökar snabbare än antalet gästnätter och det är en indikation på att besökare spenderar mer pengar på platsen de besöker. 2018 spenderade en besökare 1.800 kronor per dag på olika inköp och det är en ökning med 39 procent de senaste åren.
Enligt Swedish Lapland Visitors Boards vd, Erika Mattson är en anledning till den snabbt växande näringen innovativa entreprenörer som är småföretagare som bidrar med reseanledningar till någon av destinationerna i Swedish Lapland.
”Förutom att intäkterna från besöksnäringen stannar på orten möjliggör besöksnäringen en levande landsbygd och högre servicegrad för lokalbefolkningen. Besöksnäringen leder till ett mer varierat näringsliv, fler jobb och bättre service till invånarna. Utvecklingen inom besöksnäringen erbjuder invånare i mindre orter en chans att stanna i sin hembygd och många gånger arbeta i en internationell miljö”, skriver Swedish Lapland Visitors Board i ett pressmeddelande.

Platsvarumärket Swedish Lapland bildar en gemensam samverkansplattform för lokala destinationer och turismföretagare i Norrbottens län samt Skellefteå och Sorsele kommun.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Besöksnäringen växer så det knakar

 1. Tänk att det inte heller va bra, när blir ni negativa gnällspikar nöjda egentligen ? Skriv o berätta .

 2. ”Gråsossar” hajar jag, men vad är definitionen på en ”miljömupp”? Berätta gärna…

 3. Anders Drugge.
  Alla gråsossar och miljömuppar inklusive dom folkvalda politikerna är kuvade under partipiskan och som Stefsn Löfven,deras landsfader säger ju att det måste funka i Norrland när storstadsborna ska på semester.
  Det säger ju hur Staten ser på kolonin Norrland.
  Skygglappar på hos partibröderna och så på alla fyra och ta emot.

 4. Ja du Sigurd om såna som jag skulle bestämma skulle vinsterna från våra naturtillgångar stanna och investeras i Norrland.
  Det är inga turistallmosor direkt.
  Fantastiskt att nån går på myten att turism är vårt stora framtidshopp.
  Rätt Turism är väl ok men tex jakt och fisketurism kan vara rena döden för oss.

 5. Ja du Lakritstomten… Det är såna´ som du som är bygdens räddning och framtid… Eller hur?

 6. Bocka och buga med mössan i hand för att få bära turistbagage är framtiden för länets befolkning medan vinsterna från länets naturtillgångar går till ringleder i fjollträsk och hummer och champagne till kolonialherrarna.

  ”Ekoturism” är rena döden för Norrland.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.