fbpx

Beviljar ändringar i byggminnet

Länsstyrelsen har gett grönt ljus att göra ändringar i byggnadsminnet i Haparanda järnvägsstation.
HAPARANDA Upprustningen av järnvägsstationen är igång och sker i samarbete med Trafikverket och Länsstyrelsen i Norrbotten. Nyligen gavs tillstånd för att göra ändringar på byggnadsminnet för perrong och fasad samt förbättra tillgängligheten.
Sedan 1986 är stationsbyggnaden ett byggnadsminne, vilket innebär att byggnaden inte får ändras så att det kulturhistoriska värdet minskar. I samband med att persontrafiken ska återupptas behöver lösningar för tillgänglighet upprättas, men perrong och spårområde behöver också rustas upp. Det är ändringar som länsstyrelsen bedömer vara acceptabla i förhållande till stationshusets kulturhistoriska värden och arkitektoniska uttryck, enligt deras beslutsmotivering.
Planen håller
Enligt Trafikverkets projektledare Peter Keisu pågår arbetet för fullt, och planen att vara klara till årsskiftet ser i dagsläget ut att hålla.
– Vi jobbar efter den tidplanen fortfarande. Sedan kan det alltid dyka upp något som förändrar förutsättningarna, men inget har sinkat tidplanen så vi behövt skjuta på arbetet, säger Peter Keisu till Haparandabladet.
Peter Keisu säger också att arbetet främst sker runt stationshuset, där ett järnvägsspår också har stängts av, och att det inte leder till begränsad framkomlighet i trafiken.
”Utmaning när nytt möter gammalt”
Arbetet, som bedöms vara färdigt runt årsskiftet 2020/2021, sker i samarbete med länsstyrelsen när ett byggnadsminne ska rustas upp.
– Vi måste göra det på rätt sätt så att vi inte förstör någonting, och därför blir det ett samarbete med länsstyrelsen. Det är alltid en utmaning när nytt möter gammalt, säger Peter Keisu.
Utöver upprustning av spår och perronger ligger ett stort fokus på tillgänglighet, för att underlätta för personer med rörelsehinder, syn- eller hörselskador.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjöräddningen planerar etablering i skärgården

Sjöräddningen planerar att etablera sin verksamhet permanent i Haparanda-Kalix skärgård. Och redan nästa sommar kan en räddningsbåt finnas på plats i Kalix för att en frivillig besättning ska kunna övas och senare etableras som sjöräddare.

Sveriges bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun. Pajala klättar rejält och placeras som etta när det gäller lärartäthet. Haparanda tappar däremot placeringar.

HB presenterar: Värmeverket och jakten på den försvunna skatten

HB avslöjade 1 juni i år att VD Pär Gabrielsson vid Haparanda Värmeverk AB var engagerad som konsult i strid med lagen. Det gav snabbt resultat. Redan 4 juni begärde Värmeverket att få komma in med en självrättelse till Skatteverket. Det har lett till en omfattande skatt(e)jakt med målet minsta möjliga skatt för alla inblandade.