fbpx

Beviljar ändringar i byggminnet

Länsstyrelsen har gett grönt ljus att göra ändringar i byggnadsminnet i Haparanda järnvägsstation.
HAPARANDA Upprustningen av järnvägsstationen är igång och sker i samarbete med Trafikverket och Länsstyrelsen i Norrbotten. Nyligen gavs tillstånd för att göra ändringar på byggnadsminnet för perrong och fasad samt förbättra tillgängligheten.
Sedan 1986 är stationsbyggnaden ett byggnadsminne, vilket innebär att byggnaden inte får ändras så att det kulturhistoriska värdet minskar. I samband med att persontrafiken ska återupptas behöver lösningar för tillgänglighet upprättas, men perrong och spårområde behöver också rustas upp. Det är ändringar som länsstyrelsen bedömer vara acceptabla i förhållande till stationshusets kulturhistoriska värden och arkitektoniska uttryck, enligt deras beslutsmotivering.
Planen håller
Enligt Trafikverkets projektledare Peter Keisu pågår arbetet för fullt, och planen att vara klara till årsskiftet ser i dagsläget ut att hålla.
– Vi jobbar efter den tidplanen fortfarande. Sedan kan det alltid dyka upp något som förändrar förutsättningarna, men inget har sinkat tidplanen så vi behövt skjuta på arbetet, säger Peter Keisu till Haparandabladet.
Peter Keisu säger också att arbetet främst sker runt stationshuset, där ett järnvägsspår också har stängts av, och att det inte leder till begränsad framkomlighet i trafiken.
”Utmaning när nytt möter gammalt”
Arbetet, som bedöms vara färdigt runt årsskiftet 2020/2021, sker i samarbete med länsstyrelsen när ett byggnadsminne ska rustas upp.
– Vi måste göra det på rätt sätt så att vi inte förstör någonting, och därför blir det ett samarbete med länsstyrelsen. Det är alltid en utmaning när nytt möter gammalt, säger Peter Keisu.
Utöver upprustning av spår och perronger ligger ett stort fokus på tillgänglighet, för att underlätta för personer med rörelsehinder, syn- eller hörselskador.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.