fbpx

Vässa tidtabellen, Haparanda!

Läste i Haparandabladet den 28 september att Haparanda stad har planer på att med hjälp av LTU Business utveckla besöksmålet Haparanda Järnvägsstation.

Bra Haparanda! Utveckla synliggörandet av er fantastiska järnvägsstation och det unika besöksmål det är. Var så sent som den 25 september i år och besökte stationen och förundrades än en gång över att denna attraktion inte beskrivs bättre. Men nu är det tydligen på gång, Här har vi en unik miljö där än i denna dag öst möter väst, rent järnvägstekniskt är det två spårvidder som möts där den finska bredspåriga och den svenska normalspåriga möts, unikt för vårt land. Rent allmänt har vi att skåda järnvägens motsvarighet till en internationell flygplats likt dagens Arlanda, där den internationella trafiken skulle föras in i Sverige med allt det medför som tull och gränskontroller. Att trafiken sedermera inte blev som den förutspåddes vid byggandet ger idag den fantastiskt bevarade miljön från en svunnen tid.

Se till att bevara den miljön och känslan för eftervärlden så fler med mig även kan drömma oss bort i framtiden på Haparanda Järnvägsstation. Den är idag en väl bevarad attraktion men historien måste synligöras och göras mer levande utan att förvandla den till en turistfälla.

Med rätt marknadsföring och med tid borde denna attraktion kunna nå en nivå i stil med Akvedukten i Håverud med runt 200.000 årliga besökare, vilket skulle påverka hela regionens besöksnäring i positiv riktning och ge en positiv injektion till näringen längsmed riksväg 99 och Norrbotten. Med lite tur skulle det öppna för möjlighet till hotell vid stationen, restaurang och hyrbilar för vidare resor i regionen.

Jag har bara drömt om att någon gång få checka in i ett hotellrum högst upp i den östra gaveln och där kunna möta solens uppgång på balkongen. Bara en dröm, men vem vet, turismen är idag underutvecklad i Sverige men på frammarsch, så kanske en tidig morgon jag kan få uppleva det tillfället.

Jobba hårt, var kreativa och skapa. Så håller jag drömmen vid liv!

Per-Erik Muskos Svenska Roadtrips

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Vässa tidtabellen, Haparanda!

 1. Kommer absolut att åka o titta på den nästa gång vi passerar Haparanda, till förtret för dom vanliga dödansarna

 2. trodde att muskos dela sosse värderingar. men vad fel jag hadde. och de är ju ingen hemlighet när man ser hans agerande i kf.

 3. Ps, Akvedukten i Håverud har undgått mig tills nu….men man får väl googla 🙂 ds.

 4. Uppfriskande inlägg Per-Erik! Som vän av roadtrips (och promenader) funderade jag i somras i liknande banor när jag promenerade i stan och även kikade in i vår fina järnvägsstation. Det finns nog en hel del återvändare som regelbundet besöker Tornedalen, och turister på besök, som gärna skulle bo på Järnvägshotellet och hyra bil i Haparanda. I nuläget är det annars flyg till Kallax och hyrbil från Luleå som gäller, vilket nog innebär affärsmöjligheter för en driftig entreprenör, hyrbilssamarbete kanske i samarbete med Ok-Q8, som väl lär behöva inkomster.

 5. m fiaskouskos menar du allvar? tror du verkligen att folket skulle åka till muskos tror du fortfarande på att persontrafiken mellen kalix och haparanda haparanda för att se på ett förfallet station. vad finns de där och se? gamla tidtabeller när rälsbussen skulle avgå och inkomma från övertorneå? och kommer att bära sig med ca 20-tal resenärer varje dag? det är ju i förhand ett förväntat fiasko. nedläggning år 2023 tror nej vet jag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN