Efter HB:s granskning: Nystedt och TV4 agerar

Robinson kommer att sändas från Haparanda skärgård med Anders Öfvergård som programledare. Foto: Linus Nilsson/TV4

Efter många mail, sms och försök till telefonkontakt från Haparanda-bladet agerar nu TV4.
– Det är bra att Haparandabladet har lyft den stora risken med Robinson i Haparanda, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Han bjuder nu in Mastiff till ett möte 9 juli.

Verksamhetschefen på Haparanda Hälsocentral, Elisabeth Eero, krävde i HB i förra veckan att någon måste ta ansvar för att en samhällssmitta i likhet med den i Gällivare inte ska inträffa i Hapa-randa. Hon var djupt oroad.

HB har därefter jagat både produktionsbolaget Mastiff, beställaren TV4 och smittskyddet på Region Norrbotten för ett besked. Kommunens besked var att de inte var oroliga.

Det enda svar vi fick från TV4 var ett intetsägande meddelande om att man vidtar alla nödvändiga skyddsåtgärder. Utan att svara på HB:s konkreta frågor, bland annat ifall deltagare och filmteam från Stockholm skulle Covid 19-testas innan de kommer till Haparanda

Expressen uppmärksammade därefter HB:s artiklar och tog själv kontakt med TV4 med samma frågor som vi hade ställt. Både Expressen och HB fick då ett pressmeddelande med följande innehåll.

”Deltagare testas innan produktionen och genomför både självisolering och isolering på plats innan produktionsstart. Omfattande säkerhetsåtgärder för teamet på plats vidtas med exempelvis regelbundna febertest. Isolering kommer ske vid misstänkt sjukdom. Hela teamet uppmanas också till försiktighet i kontakt med lokalinvånarna för att undvika risk för smitta. Det kommer därför också finnas riktlinjer kring hur man rör sig i staden”.

Och det var ju bra. Men gäller ordet ”deltagare” alla 100 personer som kommer från Mastiff eller bara de tävlande deltagarna? Vi fick uppmaningen från TV4:s presschef att maila frågan till Gustav Carlsson, producent för Robinson.

Han meddelar att endast deltagarna ska testas, eftersom de kommer att leva så nära inpå varandra. Filmteam och annan serviceorganisation testas inte, men ska följa reglarna enligt ovan.

Smittskyddsläkaren på Region Norrbotten Anders Nystedt säger till Hapa-randabladet att det är bra att Haparandabladet har drivit på TV4.

– Jag planerar nu att bjuda in Mastiff till ett möte där även andra företag är med. Här finns absolut en risk för smittspridning.

– Att TV4 nu har presenterat en plan för smittskyddet räcker inte. Det har jag många exempel på. Planen måste också följas. Jag kommer därför att kontakta Hapa-randa kommun och begära att deras miljöinspektörer följer upp under inspelningstiden så att planen verkligen följs, säger Anders Nystedt.

Att TV4 inte gett något besked tidigare förklarar ansvarig presschef på TV4 med att hon själv haft så oerhört mycket att göra och att pressansvarig för Robinson är på semester.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Efter HB:s granskning: Nystedt och TV4 agerar

 1. Hmm undrar hur HB och kommunen skulle reagera om någon handlingskraftig man lyckas ro iland ett kontrakt med Migverket som då placerar 250 st hitresta ”flyktingar” i HPDA…

  • De skulle väl kanske reagera på samma sätt som de reagerade när Cape East var ett flyktingboende med nästan 500 boende där?
   Eller vad tror du, Från Holmen?

 2. En eloge till alla HBs medarbetare som knåpar ihop 2 nr i veckan. Tidningen speglar förmodligen Tornedalens befolkning och vad man kan utröna här på HBwebben så ser det ut som befolkningen består av 87% gnällspikar!

 3. Haparandabladet har på tok för lite av kritiskt granskande journalistik för och om tidningen skall räknas som en seriös medieaktör fullt ut. Inte minst gäller detta Haparanda stads förehavanden, bland annat i ämnet om hur skattepengar används.
  Är detta rimligt att stora belopp av skattepengar används till jippon såsom Robinson…?
  Är detta rimligt att betydande belopp av skattepengar delas ut frikostigt till privata aktörer…?
  Är detta rimligt att kommunala chefstjänster tillsätts utan någon utannonsering av densamma…?
  De flesta av kommunmedborgarna är väl medvetna om att mygel, korruption och svågerpolitik genomsyrar Haparanda stads politiska- och tjänstemannaledning.
  Både förr och nu.
  ”Hjälp du mig, så hjälper jag dig”.
  Tyvärr!
  Men det blir ju ett val år 2022…

 4. Hujja va alla är negativa. När det för en gångs skull händer något roligt i Haparanda då ska det stötas bort.
  Förstår inte folk hur bra det är för lokala butiker när produktionen har helg och vill kolla runt på byn?

 5. Hejda er nu va?
  Bara för att det kommer 130 pers till Haparanda i ett projekt under några veckor i Haparanda, så får vissa panik och tror att just dessa ska sprida smittan i stan…. då kan man ju undra hur ni ser på alla de tusentals finska snus- och läskköpare som dagligen trängs i Haparandas affärer för sina inköp i stan? Torneå/Kemi har många fler smittade än många andra ställen – men de protesterar ni inte emot?
  Nä, ge er…håll avstånd – tvätta händerna och håll er hemma vid minsta tecken på symptom. Gäller alla!
  Välkommen Robinson-gänget!

 6. Ello: Haparandabladet är ej en oberoende tidning. HB tar imot bidrag från staten och har en agenda.Fria mediier får du söka på webben.

 7. Hb är en bromskloss och en källa av att söka fel och brister. Lättare att vara gnällig och negativ än kreativ och positiv. Inte undra på att Haparanda är en missnöjesort, det har Hb och HBwebben varit en starkt bidragande orsak till.

  • Så när hela världen lider av en pandemi, vi har precis sett hur det gick i Gällivare, och när Hb granskar om det finns en plan för när TV4 och Mastiff kommer med en massa människor till en liten ort. Då är de en bromskloss?! Hur tänkte du nu? Det är väl jättebra om de GRANSKAR, det är deras uppgift som oberoende media att granska! Förstår inte hur du får det till bromskloss? På inget sätt har de försökt BROMSA Robinson, bara granskat att alla parter tar det ansvar som de måste göra nu under coronapandemin! Försök inte lägga över din egen bitterhet på andra, varken på Hb eller Haparandraborna.

  • Instämmer, söker bara skit. Skriver sällan nåt positivt om företagare, kommunen eller annat som händer.

 8. BRA Haparandabladet att ni granskat detta!!
  Skrämmande att kommunen har den nonchalanta attityden! Vad beror det på? Vems är ansvaret? Granska det nu, för den nonchalanta attityden är INTE ok, och inte schysst mot oss kommuninvånare! Jag betalar inte skatt till denna kommun för att de ska ha den hör förslappade inställningen! Skärpning Haparanda stad!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.