fbpx

Extra medel till trossamfund

Den extra ändringsbudget som regeringen presenterade i september innehåller 50 miljoner kronor i stöd till trossamfund.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Medlen fördelas lika mellan de statsbidragsberättigade trossamfunden och Svenska kyrkan. Trossamfunden har påverkats hårt av den pågående coronapandemin samtidigt som flera av de viktigaste religiösa högtiderna, som påsken och Ramadan, har ägt rum. En stor del av samfundens intäkter kommer från läger, försäljningar och gåvor. Coronapandemin har lett till betydande intäktsbortfall för många samfund. 25 miljoner betalas ut direkt till Svenska kyrkan. Ytterligare 25 miljoner fördelas av Myndigheten för stöd till trossamfund genom den befintliga förordningen om statsbidrag till trossamfund. Genom att använda befintlig förordning kommer pengarna kunna fördelas snabbt, förhoppningsvis redan under oktober. Pengarna kan vara hos samfunden senast i mitten av november, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Extra medel till trossamfund

  1. Frågan tål att diskuteras. Religioner och nån sorts övernaturlig tro har alltid funnits, världen runt, hos våra förfäder och långt innan stenåldern. Många har sin tro som en trygghet och som en slags rättesnöre i livet. Även för oss/de som tvivlar har religionen fortfarande en stor inverkan. Sveriges rikes lag har tex sin grund i de gamla landskapslagarna som i mångt och mycket utgår från de tio budorden. Dessutom, när större olyckor sker eller när man behöver hjälp, då brukar kyrkan (eller mosken om man valt den linjen) ofta erbjuda stöd, oavsett om man betalt sin kyrkoskatt eller ej. Slutligen, konservativ som jag är, tycker jag det är viktigt att värna kulturarvet och vårda gamla kyrkobyggnader. Slutsatsen blir således: Även om vi moderna människor som litar på vetenskap nog kan ha kritiska funderingar kring vissa påståenden i heliga skrifter, så är det rätt att ge samfunden stöd. Ge dem stålarna, sämre investeringar har vi gjort med skattepengar!

  2. Skall skattebetalarnas pengar slösas bort på vidskepligheter? Nu försöker HBL blanda bort korten om att detta redan är publicerat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka