fbpx

Extra medel till trossamfund

Den extra ändringsbudget som regeringen presenterade i september innehåller 50 miljoner kronor i stöd till trossamfund.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Medlen fördelas lika mellan de statsbidragsberättigade trossamfunden och Svenska kyrkan. Trossamfunden har påverkats hårt av den pågående coronapandemin samtidigt som flera av de viktigaste religiösa högtiderna, som påsken och Ramadan, har ägt rum. En stor del av samfundens intäkter kommer från läger, försäljningar och gåvor. Coronapandemin har lett till betydande intäktsbortfall för många samfund. 25 miljoner betalas ut direkt till Svenska kyrkan. Ytterligare 25 miljoner fördelas av Myndigheten för stöd till trossamfund genom den befintliga förordningen om statsbidrag till trossamfund. Genom att använda befintlig förordning kommer pengarna kunna fördelas snabbt, förhoppningsvis redan under oktober. Pengarna kan vara hos samfunden senast i mitten av november, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Extra medel till trossamfund

  1. Frågan tål att diskuteras. Religioner och nån sorts övernaturlig tro har alltid funnits, världen runt, hos våra förfäder och långt innan stenåldern. Många har sin tro som en trygghet och som en slags rättesnöre i livet. Även för oss/de som tvivlar har religionen fortfarande en stor inverkan. Sveriges rikes lag har tex sin grund i de gamla landskapslagarna som i mångt och mycket utgår från de tio budorden. Dessutom, när större olyckor sker eller när man behöver hjälp, då brukar kyrkan (eller mosken om man valt den linjen) ofta erbjuda stöd, oavsett om man betalt sin kyrkoskatt eller ej. Slutligen, konservativ som jag är, tycker jag det är viktigt att värna kulturarvet och vårda gamla kyrkobyggnader. Slutsatsen blir således: Även om vi moderna människor som litar på vetenskap nog kan ha kritiska funderingar kring vissa påståenden i heliga skrifter, så är det rätt att ge samfunden stöd. Ge dem stålarna, sämre investeringar har vi gjort med skattepengar!

  2. Skall skattebetalarnas pengar slösas bort på vidskepligheter? Nu försöker HBL blanda bort korten om att detta redan är publicerat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.