fbpx

Extra medel till trossamfund

Den extra ändringsbudget som regeringen presenterade i september innehåller 50 miljoner kronor i stöd till trossamfund.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Medlen fördelas lika mellan de statsbidragsberättigade trossamfunden och Svenska kyrkan. Trossamfunden har påverkats hårt av den pågående coronapandemin samtidigt som flera av de viktigaste religiösa högtiderna, som påsken och Ramadan, har ägt rum. En stor del av samfundens intäkter kommer från läger, försäljningar och gåvor. Coronapandemin har lett till betydande intäktsbortfall för många samfund. 25 miljoner betalas ut direkt till Svenska kyrkan. Ytterligare 25 miljoner fördelas av Myndigheten för stöd till trossamfund genom den befintliga förordningen om statsbidrag till trossamfund. Genom att använda befintlig förordning kommer pengarna kunna fördelas snabbt, förhoppningsvis redan under oktober. Pengarna kan vara hos samfunden senast i mitten av november, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Extra medel till trossamfund

  1. Frågan tål att diskuteras. Religioner och nån sorts övernaturlig tro har alltid funnits, världen runt, hos våra förfäder och långt innan stenåldern. Många har sin tro som en trygghet och som en slags rättesnöre i livet. Även för oss/de som tvivlar har religionen fortfarande en stor inverkan. Sveriges rikes lag har tex sin grund i de gamla landskapslagarna som i mångt och mycket utgår från de tio budorden. Dessutom, när större olyckor sker eller när man behöver hjälp, då brukar kyrkan (eller mosken om man valt den linjen) ofta erbjuda stöd, oavsett om man betalt sin kyrkoskatt eller ej. Slutligen, konservativ som jag är, tycker jag det är viktigt att värna kulturarvet och vårda gamla kyrkobyggnader. Slutsatsen blir således: Även om vi moderna människor som litar på vetenskap nog kan ha kritiska funderingar kring vissa påståenden i heliga skrifter, så är det rätt att ge samfunden stöd. Ge dem stålarna, sämre investeringar har vi gjort med skattepengar!

  2. Skall skattebetalarnas pengar slösas bort på vidskepligheter? Nu försöker HBL blanda bort korten om att detta redan är publicerat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).