fbpx

Färre nyfödda – men Tornedalen ökar

Barnafödandet i Sverige är det lägsta i antal på 20 år. Dock ökar Övertorneå och Pajala kommuner, enligt SCB. Foto: Emma Sundbom

I förhållande till befolkningen har barnafödandet i Sverige aldrig varit lägre, enligt ny statistik från SCB.

SCB beskriver antalet nyfödda för 2023 som det lägsta antalet på 20 år, och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts. Under 2023 föddes totalt 100.051 barn.

Dessutom blev den totala befolkningsökningen den lägsta på 22 år.

– I absoluta tal är det den minsta befolkningsökningen sedan 2001. I relation till befolkningens storlek är det den minsta ökningen sedan år 2000, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

I Tornedalen ökade dock både Pajala och Övertorneå kommuner i antal nyfödda: 45 respektive 30 nyfödda. De kommuner är två av 87 kommuner där antalet födda ökade jämfört med 2022. Dock minskade båda kommunerna i befolkningsmängd: Pajala med tolv personer (0,2 procent) och Övertorneå med 31 personer (0,8 procent).

I Haparanda kommun föddes 46 barn förra året, vilket är det lägsta antalet på över ett halvt sekel.

– Vår nuvarande tidsserie över antal födda i Sverige börjar 1968. Man får gå ännu längre tillbaka i tiden för att finna år då det föddes färre barn i Haparanda, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.