fbpx

Färre tycker det är fel att dricka bland barn

TORNEDALEN: Större andel vuxna tycker att det är okej att bli berusad när barnen är med, allt färre tycker också att det är helt fel att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol. Det visar IQs Alkoholindex som presenterades tidigare i veckan. Under tio år har IQ årligen, med hjälp av Novus, kartlagt svenskarnas attityder till alkohol. 

I ett pressmeddelande står det att andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 51 procent 2019. Årets mätning visar att kvinnor är mer återhållsamma när det gäller att bli berusade när barn är med, 59 procent tycker att det är helt fel. Bland männen är det endast 43 procent som anser att det är helt fel.
– Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Något glas vin gör inte dig till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet måste du som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion, inte minst när barn är med, säger Karin Hagman, vd på IQ.
Undersökningen visar också att fler vuxna är beredda att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol hemma. 38 procent tycker att det är fel, vilket är färre sedan 2010 då 56 procent ansåg att det var fel. Vuxna som tycker att det är rätt ökat från 11 till 16 procent under samma period.
Detta trots att forskning har visat att barn som tillåts dricka alkohol hemma dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende
Undersökningen genomförs av Novus och resultatet 2019 är baserat på 4.141 intervjuer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Färre tycker det är fel att dricka bland barn

  1. Håller med dig Batman.

    Bara det här med lördagsgodis är vansinne. Man börjar i redan ung ålder vänja barnen till ett beroendemönster.

  2. När de nu sk ”vuxna” var unga fanns inte så mycket annat än alkohol och tobak, nu är verkligheten en helt annan. Alkohol och tobak är tyvärr inkörsporten till ”tyngre” droger. Varför måste man leda unga till ett drogberoende med efterföljande sjukdomar och kanske arbetslöshet? Ge dem istället en hälsosam uppväxt utan alkohol, tobak, godis, snabbmat,… Det finns faktiskt sundare val här i världen!

  3. Precis så är det, ” Emot färre”! Tycker det borde stå ALLA istället för FÄRRE. Hur tänker de vuxna? Eller tänker de överhuvudtaget?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.