fbpx

Firar 100 år med demokrati

– Demokratin är värd att firas, sa riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Eva Spiik
– Demokratin är värd att firas, sa riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: För 100 år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum.

Firandet sker under åren 2018-2022 med en rad olika program. Bland annat med utställningar som visar hur demokratiseringsprocessen har gått till. Några utställningar är placerade i huvudstaden, men det finns även en nationell vandringsutställning som turnerar på museer runt i landet.

Riksdagens talman, Andreas Norlén, passade den 16 september på att besöka Tornedalsskolan i Haparanda, då han ändå var i kommunen för att delta i Barentskonferensen.

Norlén berättade för Haparandabladet att det var med tanke på 100-årsfirnadet som han önskade få komma till skolan och prata om demokrati och riksdagens arbete.

– Demokratin är värd att firas. Man kan aldrig ta demokratin för given, inte när vi har extremister som vill undergräva den, sa han bland annat.

Två dagar senare, den 18 september, genomfördes ett seminarium i Stockholm där Andreas Norlén tog emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner för ett samtal om demokratins historia, möjligheter och utmaningar.

I inledningsanförandet sa Norlén bland annat att förtroendevalda på nationell, regional och kommunal nivå har ett ansvar att förvalta och utveckla arvet från 1919.

– Idag är tiden en annan men också vi som är aktiva i dag har vägval att göra, sa han och framhöll att varken demokrati, jämställdhet eller förmåga till kompromisser får tas för givna.
* Under riksdagens demokratijubileums år  lyfts år 2019 fram som ett märkesår för kommunal och regional demokrati.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Firar 100 år med demokrati

 1. Förslag; jag tycker det skall finnas gilla/ogilla markeringar här på planket när man ännu får kommentera. Då kan man visa ogillande eller gillande till dom olika åsikterna…

 2. Den avbildade Talmannen (M) bröt mot Riksdagens regler när han förhalade krav på bildandet av ny regering, föga demokratiskt. Ungefär som Sossarnas uttalanden vid folkomröstning…blir det fel resultat så får vi rösta en gång till…

 3. Kloka ord Nickname! Rasistkortet drogs snabbt för ett antal år sedan.En saklig debatt kring fördelning av flyktingar i EU,pengar och typ av flyende dödades snabbt av PK-folket som hävdade en stor samhällsekonomisk fördel för vårt lilla land.
  En fara för demokratin är också ”Main Stream” då man rusar i blindo utan att tänka själv och försöka se en verklighet som den ter sig i logiska perspektiv.
  Också i vår lilla kommun visar sig fenoment i form av lokala ”stora” företrädare som tror sig abbonera på sanningar.
  SD-kopplingen till ett hot mot demokratin finns men där tror jag folket är på vakt!

 4. Har vi verkligen demokrati i Sverige? Jag har en känsla av att det blivit mer att massmedia styr Sverige. Blir det rubriker i massmedia då ändrar sig beslutsfattarna. Vill man stoppa en debatt om invandringen i Sverige då kan man använda orden Rasist eller Islamofob. Det tar direkt död på debatten. Ingen vill ju vara varken rasist eller Islamofob. Bristen på demokrati gör att alternativmedia växer. Folk söker efter svar på sina tankar. Mörkar finmedia samtidigt som alternativmedia kan visa på fakta så blir ju folk skeptiska till samhället och till demokratin. Rätt så naturligt.

 5. Jag anser att rösträtten borde reformeras till att enbart svenska medborgare inom åldersspannet 25 – 80 år ska få rösta i Riksdags, Region och Kommunalval.

 6. Det är inte sann demokrati när alternativmedia tystas ner av staten av sittande regering

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.