Firar 100 år med demokrati

– Demokratin är värd att firas, sa riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Eva Spiik
– Demokratin är värd att firas, sa riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: För 100 år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum.

Firandet sker under åren 2018-2022 med en rad olika program. Bland annat med utställningar som visar hur demokratiseringsprocessen har gått till. Några utställningar är placerade i huvudstaden, men det finns även en nationell vandringsutställning som turnerar på museer runt i landet.

Riksdagens talman, Andreas Norlén, passade den 16 september på att besöka Tornedalsskolan i Haparanda, då han ändå var i kommunen för att delta i Barentskonferensen.

Norlén berättade för Haparandabladet att det var med tanke på 100-årsfirnadet som han önskade få komma till skolan och prata om demokrati och riksdagens arbete.

– Demokratin är värd att firas. Man kan aldrig ta demokratin för given, inte när vi har extremister som vill undergräva den, sa han bland annat.

Två dagar senare, den 18 september, genomfördes ett seminarium i Stockholm där Andreas Norlén tog emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner för ett samtal om demokratins historia, möjligheter och utmaningar.

I inledningsanförandet sa Norlén bland annat att förtroendevalda på nationell, regional och kommunal nivå har ett ansvar att förvalta och utveckla arvet från 1919.

– Idag är tiden en annan men också vi som är aktiva i dag har vägval att göra, sa han och framhöll att varken demokrati, jämställdhet eller förmåga till kompromisser får tas för givna.
* Under riksdagens demokratijubileums år  lyfts år 2019 fram som ett märkesår för kommunal och regional demokrati.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Firar 100 år med demokrati

 1. Förslag; jag tycker det skall finnas gilla/ogilla markeringar här på planket när man ännu får kommentera. Då kan man visa ogillande eller gillande till dom olika åsikterna…

 2. Den avbildade Talmannen (M) bröt mot Riksdagens regler när han förhalade krav på bildandet av ny regering, föga demokratiskt. Ungefär som Sossarnas uttalanden vid folkomröstning…blir det fel resultat så får vi rösta en gång till…

 3. Kloka ord Nickname! Rasistkortet drogs snabbt för ett antal år sedan.En saklig debatt kring fördelning av flyktingar i EU,pengar och typ av flyende dödades snabbt av PK-folket som hävdade en stor samhällsekonomisk fördel för vårt lilla land.
  En fara för demokratin är också ”Main Stream” då man rusar i blindo utan att tänka själv och försöka se en verklighet som den ter sig i logiska perspektiv.
  Också i vår lilla kommun visar sig fenoment i form av lokala ”stora” företrädare som tror sig abbonera på sanningar.
  SD-kopplingen till ett hot mot demokratin finns men där tror jag folket är på vakt!

 4. Har vi verkligen demokrati i Sverige? Jag har en känsla av att det blivit mer att massmedia styr Sverige. Blir det rubriker i massmedia då ändrar sig beslutsfattarna. Vill man stoppa en debatt om invandringen i Sverige då kan man använda orden Rasist eller Islamofob. Det tar direkt död på debatten. Ingen vill ju vara varken rasist eller Islamofob. Bristen på demokrati gör att alternativmedia växer. Folk söker efter svar på sina tankar. Mörkar finmedia samtidigt som alternativmedia kan visa på fakta så blir ju folk skeptiska till samhället och till demokratin. Rätt så naturligt.

 5. Jag anser att rösträtten borde reformeras till att enbart svenska medborgare inom åldersspannet 25 – 80 år ska få rösta i Riksdags, Region och Kommunalval.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.