TORNEDALEN: Barn- och unga som behandlas för depression och ångestsymptom ökar och ökningen är större bland flickor och unga kvinnor än bland pojkar och unga män. Uppgifterna framkommer i en ny rapport från Socialstyrelsen.
I rapporten har man framförallt tittat på barn i åldern 13-17 år samt unga vuxna i åldern 18-24 år och hur utvecklingen sett ut under åren 2013-2017.
Det framkommer att andelen som vårdats inom den specialiserade öppenvården för någon form av psykiatrisk diagnos eller läkemedelsbehandling under perioden har ökat i båda grupperna men är störst hos de unga vuxna och då fram för allt hos kvinnor. Behandling för diagnoserna depression eller ångestsyndrom inom öppenvården har ökat under perioden och ökningen är också där tydligast bland unga kvinnor.
Användandet av antidepressiva läkemedel har ökat stort bland både barn och unga vuxna, och enligt rapporten är även detta vanligare bland flickor och unga kvinnor än bland pojkar och unga män. Barn och unga vuxna använder i större utsträckning melatonin mot sömnstörningar och uthämtandet av detta läkemedel har ökat kraftigt under perioden 2012 – 2017.