fbpx

Föreslår gratis snabbtest för inresa

Tornedalsrådet har i ett ställningstagande föreslagit åtgärder för lättare inresa för boende vid gränsen.

Som bekant har Sverige infört krav på negativt coronatestresultat för inresa och Finland skärpt sina gränskontroller.

Det föreslås att boende och näringslivsaktörer i svenska, finska och norska gränskommuner får tillgång till gratis coronatest en gång i veckan.

– Vi förutsätter att finska, svenska och norska beslutsfattare har som gemensamt mål att stötta möjligheter för boende och näringsliv vid gränsregioner att klara av denna svåra tid, skriver Tornedalsrådet.

Läget anses ohållbart för en gränstrakt där bland annat många boende på den finska sidan har familjemedlemmar på den svenska sidan.

Dessutom har vissa barn i en svensk förskola. Även dessa föräldrar behöver ett negativt testresultat, som är högst två dygn gammalt, för inresa till Sverige.

Coronatest är inte gratis i alla gränskommuner och i mindre kommuner finns inte tillgång till provtagning under helger.

Under ett möte med finska hälsovården, gränsbevakningen och näringslivsaktörer var representanter för hälsovården oroliga bland annat över provtagningskapaciteten i svenska gränskommuner. Det anses problematiskt för vardagen vid gränsen.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Föreslår gratis snabbtest för inresa

 1. Nej, detta är ett stickspår. Gränskontrollen är bara löjlig när sjukdomen existerar överallt: det finns inga epidemiologiska argument för att Haparandabor hellre bör handla i Kalix och Tornebor i Kemi. Vid varje enskild tidpunkt kan smittan för all del skilja sig mellan kommunerna, men covid-19 är redan en för mänskligheten endemisk sjukdom och bör betraktas som andra, endemiska sjukdomar.

 2. Rena lekstugan med tester hit och dit stäng gränsen året ut så slipper vi detta spektakel. återkom 2022 så ser vi vad som är kvar nu ganska lugnt. Tornedalsrådet kommer med sina inlägg då och då ingen bryr sig arbetsbrist kanske?

  • @Longlake

   Precis rena rama lekstugan!

   Det också lustigt att det blev sådant liv när Sverige började stänga gränser!

   Är det för att man inte plötsligt får snus, billigare sprit, billigt godis och läsk? Blev lixom panik i Finland, Norge och Danmark där dem har bla hög skatt.

   Vem ska betala dessa gratistester,. Sverige eller?

 3. Det handlar inte om att läget anses ohållbart för boende på den finska sidan som påstår sig ha familjemedlemmar på den svenska sidan. Ujujuj… ock ock ock! Stackars er på finska sidan…

  • Det borde vara krav på att uppvisa negativt provsvar alternativt vara fullt vaccinerad för att få passera gränsen (åt endera håll)..

   Vi var ju samma folk fram tills för ett år sedan. Vad skiljer oss åt nu egentligen?

   • @pajalabo

    Vi är tydligen inte samma folk. Det här med Corona var sista spiken på kistan!

    Kommer ni ihåg ”flyktingkrisen”? Finnarna stoppade svenska bilar och ifrågasatte redan då. Finskreggade bilar vinkades bara förbi kontroll!

    Arbeta kan vi inte heller i Finland när vissa utbildningar inte räknas i Finland. Är man med finsk utbildning i Sverige så är det mer än duga!! Medans i Norge som tom är utanför EU räknas svensk utbildning!!

    Sverige borde också gå ur EU.

    • En annan skillnad är att man i de svenska gränskommunerna i princip måste kunna tala finska för att få ett enkelt butiksjobb medan det på den finska sidan är ovanligt med personal som ens förstår svenska. Egentligen borde Arbetsförmedlingen låta arbetslösa svenskar vid gränsen plugga finska (och få A-kassa/ aktivitetsstöd under tiden). Det skulle möjliggöra för vissa att stanna i närområdet. Alla vill inte söderut. Tråkigt är det, att vårt eget språk inte räcker i vårt eget land, men nu är det som det är.

  • Snuspriset har gått upp! Då tar man nog alla möjliga släktingar och påhitt 😁😂🤣

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.