fbpx

Förslag på hårdare straff för artonåringar

Ett nytt förslag från regeringen som föreslås träda i kraft 2022 innebär att personer som är 18-20 år kan dömas till livstids fängelse. Det betyder att den så kallade straffrabatten för personer under 21 år som finns idag ändras.

Straffrabatten tas i så fall bort helt för de brott med domar som innebär över ett års fängelse. ”I ett utkast till lagrådsremiss som skickas ut på remiss föreslås att straff­rabatten för 18–20-åringar ska avskaffas vid allvarlig brotts­lighet. Förslagen innebär att unga myndiga som begår allvarliga brott kommer att dömas till längre fängelse­straff. Det kan handla om rån, grov miss­handel och våldtäkt”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Förslaget bedöms kräva 300 nya fängelseplatser, och kosta 450 miljoner kronor.

Enligt TT finns en bred majoritet i riksdagen för förändringarna i och med att M, SD och KD har drivit på för än hårdare linje. Samtidigt stramar regeringen upp regelverket kring villkorlig frigivning. Under torsdagen fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss som innebär att den som inte deltar i vård eller behandling i fängelset ska kunna få sin villkorliga frigivning uppskjuten, och alltså få sitta längre tid i fängelse än i dag.

– Det är dags att strama upp regelverket kring villkorlig frigivning och ställa högre krav på den som sitter i fängelse att sköta sig och visa motivation till att förändra ett skadligt beteende, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson, i ett pressmeddelande från regeringen.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Förslag på hårdare straff för artonåringar

  1. Vänsterpartist: Varför bytte ni namn från KPMLR/VPK Till bara Vänsterpartiet?(populistparti?) Blev det för mycket Putin för svenskarna så att de inte vill rösta på er? Ni vill ju ha dessa avarter som er valboskap men de som utför dessa brott är knappt födda i Sverige och än mindre deras föräldrar. Utvisa direkt vid brott så behöver man inte bygga nya fängelser heller och ge pengarna till våra pensionärer som byggt detta land så blir det nog bra eller hur vänstern? Håller med Affe i övrigt

  2. populistiska partier som m.sd och främst kristi bruds kd vill ha ännu hårdare straff. men sen tänker dom bara på opinjons siffrorna och inte på vad stängare straff med för. jo nybyggnation av nya fängelser i säg varje län till en kostnad på minst 40 miljader. och deras egna budgetar så tar dom ner kostnaderna för just för statens fastrighetsförvaltning som är en myndighet som bygger dessa fastigheter. rim och reson. nä men allt ska finansieras med sänkta skatter. högerns devis.

  3. Ett grovt brott är ett grovt brott oavsett åldern på personen som utfört det och ska straffas för det.
    Inget daltande med kriminella.
    Dödsstraff ska verkställas med injektionsspruta så friställs platser på fängelserna och behovet av ny- och utbyggnad av fängelser behövs inte.
    Dessutom ger samhället en signal att detta tolererar vi inte utan grova brott ska straffas.

  4. Det var på tiden att det blir en förändring. I dom kriminella ligorna använder man ungdomar under 21 år till att utföra grova brott

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.