fbpx

Förslag på hårdare straff för artonåringar

Ett nytt förslag från regeringen som föreslås träda i kraft 2022 innebär att personer som är 18-20 år kan dömas till livstids fängelse. Det betyder att den så kallade straffrabatten för personer under 21 år som finns idag ändras.

Straffrabatten tas i så fall bort helt för de brott med domar som innebär över ett års fängelse. ”I ett utkast till lagrådsremiss som skickas ut på remiss föreslås att straff­rabatten för 18–20-åringar ska avskaffas vid allvarlig brotts­lighet. Förslagen innebär att unga myndiga som begår allvarliga brott kommer att dömas till längre fängelse­straff. Det kan handla om rån, grov miss­handel och våldtäkt”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Förslaget bedöms kräva 300 nya fängelseplatser, och kosta 450 miljoner kronor.

Enligt TT finns en bred majoritet i riksdagen för förändringarna i och med att M, SD och KD har drivit på för än hårdare linje. Samtidigt stramar regeringen upp regelverket kring villkorlig frigivning. Under torsdagen fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss som innebär att den som inte deltar i vård eller behandling i fängelset ska kunna få sin villkorliga frigivning uppskjuten, och alltså få sitta längre tid i fängelse än i dag.

– Det är dags att strama upp regelverket kring villkorlig frigivning och ställa högre krav på den som sitter i fängelse att sköta sig och visa motivation till att förändra ett skadligt beteende, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson, i ett pressmeddelande från regeringen.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Förslag på hårdare straff för artonåringar

 1. Vänsterpartist: Varför bytte ni namn från KPMLR/VPK Till bara Vänsterpartiet?(populistparti?) Blev det för mycket Putin för svenskarna så att de inte vill rösta på er? Ni vill ju ha dessa avarter som er valboskap men de som utför dessa brott är knappt födda i Sverige och än mindre deras föräldrar. Utvisa direkt vid brott så behöver man inte bygga nya fängelser heller och ge pengarna till våra pensionärer som byggt detta land så blir det nog bra eller hur vänstern? Håller med Affe i övrigt

 2. populistiska partier som m.sd och främst kristi bruds kd vill ha ännu hårdare straff. men sen tänker dom bara på opinjons siffrorna och inte på vad stängare straff med för. jo nybyggnation av nya fängelser i säg varje län till en kostnad på minst 40 miljader. och deras egna budgetar så tar dom ner kostnaderna för just för statens fastrighetsförvaltning som är en myndighet som bygger dessa fastigheter. rim och reson. nä men allt ska finansieras med sänkta skatter. högerns devis.

 3. Ett grovt brott är ett grovt brott oavsett åldern på personen som utfört det och ska straffas för det.
  Inget daltande med kriminella.
  Dödsstraff ska verkställas med injektionsspruta så friställs platser på fängelserna och behovet av ny- och utbyggnad av fängelser behövs inte.
  Dessutom ger samhället en signal att detta tolererar vi inte utan grova brott ska straffas.

 4. Det var på tiden att det blir en förändring. I dom kriminella ligorna använder man ungdomar under 21 år till att utföra grova brott

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret.