Förslag: Ursprungsland på restaurangkött

Ett förslag om att restauranger och andra storhushåll ska informera konsumenterna om vilket land det kött som serveras kommer ifrån skickas nu ut på remiss.
Livsmedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll. Med storhushåll avses exempelvis även caféer och restauranger inom vård, skola och omsorg, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Senast den 30 juni ska Livsmedelsverket redovisa uppdraget till regeringen som därefter måste anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut kan fattas.
Förslaget är att information om ursprungsland ska gälla färskt, fryst, helt eller malet kött från nöt, gris, får, get och fågel. Informationen ska kunna lämnas skriftligt eller muntligt. Åtta av tio vill veta vilket land köttet kommer ifrån när de äter på restaurang eller i storhushåll, enligt Livsmedelsverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Förslag: Ursprungsland på restaurangkött

  1. Jättebra förslag! Det borde dessutom vara obligatoriskt för skolor att servera svenskt kött i stället för argentinskt, polskt och annat som man använder nu för att det är billigt.

  2. Ett bra förslag. Det behövs. De flesta vill äta svensk mat men storköksmat vet man oftast inte vad det är.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.