fbpx

Förslag: Ursprungsland på restaurangkött

Ett förslag om att restauranger och andra storhushåll ska informera konsumenterna om vilket land det kött som serveras kommer ifrån skickas nu ut på remiss.
Livsmedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll. Med storhushåll avses exempelvis även caféer och restauranger inom vård, skola och omsorg, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Senast den 30 juni ska Livsmedelsverket redovisa uppdraget till regeringen som därefter måste anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut kan fattas.
Förslaget är att information om ursprungsland ska gälla färskt, fryst, helt eller malet kött från nöt, gris, får, get och fågel. Informationen ska kunna lämnas skriftligt eller muntligt. Åtta av tio vill veta vilket land köttet kommer ifrån när de äter på restaurang eller i storhushåll, enligt Livsmedelsverket.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Förslag: Ursprungsland på restaurangkött

  1. Jättebra förslag! Det borde dessutom vara obligatoriskt för skolor att servera svenskt kött i stället för argentinskt, polskt och annat som man använder nu för att det är billigt.

  2. Ett bra förslag. Det behövs. De flesta vill äta svensk mat men storköksmat vet man oftast inte vad det är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Vindkraftspark kan störa världsarv

Fyra av världsarvspunkterna i Struves meridianbåge ligger i den svenska delen av Tornedalen, på bergen Tynnyrilaki (Haparanda), Pullinki (Övertorneå), Jupukka (Pajala) och Perävaara (Kiruna), enligt Unesco ett arv att värna, bevara och utveckla för kommande generationer. Nu behövs en särskild, fördjupad studie om hur vindkraftverk påverkar världsarvet.

Kuppartat årsmöte i STR-T

Årskongressen för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, skedde i helgen under kuppartade former. Ovetandes fick stora delar av styrelsen gå och ett flertal av dem uppger sig vara chockade.