fbpx

Spårar radioaktiva ämnen i kött och svamp

Livsmedelsverket kartlägger under hösten halten cesium-137 i kött och svamp.

Enligt ett pressmeddelande från myndigheten kan skog och mark fortfarande innehålla en mängd av det radioaktiva ämnet cesium-137 efter Tjernobylolyckan 1986.

En undersökning ska nu visa hur mängden cesium-137 skiljer sig jämfört med tidigare år och mellan olika geografiska platser.

Jägare och svampplockare som är intresserad av att veta hur mycket cesium-137 som finns i rådjurskött och i plockade svamp har nu möjlighet att skicka in prover för analys utan kostnad.

Sista datum för att skicka in prover är 22 december. Och mängden ska vara minst 100 gram kött eller svamp, fryst eller färsk. ”Observera att svampen inte får vara förvälld”.

Närmare upplysning finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Spårar radioaktiva ämnen i kött och svamp

  1. Här läser man om höga halter om Cesium 137 från olycka 1986 fortfarande finns i vår natur. Bush KD mantrar om kärnkraftens säkra el-leveranser dygnets runt alla dagar i veckan med billig el! Nu i närtid har flera akuta stopp inträffad i Oskarshamn och andra kärnkraft verk med högre el priser.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.